Διπλωματικές πηγές για Τσαβούσογλου: Ήταν “τόσο όσο” – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια – Τα βλέμματα στη συνέντευξη τύπου

 Διπλωματικές πηγές για Τσαβούσογλου: Ήταν “τόσο όσο” – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια – Τα βλέμματα στη συνέντευξη τύπου

Στις 10:30 το πρωί ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου σε μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν επιβάλλεται όμως όπως εξηγούσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μόνο από την απαιτούμενη ανταπόδοση της κίνησης Ερντογάν προς το Νίκο Δένδια.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

  • “Ο πρωθυπουργός έχει συναντήσει πολλούς υπουργούς ξένων χωρών, τον κ. Τσαβουσογλου δεν θα έβλεπε; Συνεπώς δεν είναι κάτι ασυνήθιστο” έλεγαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου κινήθηκε στην πεπατημένη κατά την ιδιωτική επίσκεψη του στην Κομοτηνή. Με ενδιαφέρον παρατηρούσαν διπλωματικές πηγές ότι η παρουσία του “ήταν τόσο, όσο”. Δεν έλειψαν οι αναμενόμενες κορώνες περί τουρκικής μειονότητας, αλλά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν διάβηκε το Ρουβίκωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ανεπίσημη πρόκληση Τσαβούσογλου και η επίσημη απάντηση του ΥΠΕΞ

Ουτε πολυπληθείς μαζώξεις μειονοτικών έλαβαν χώρα ούτε οι  δηλώσεις του υπερέβησαν τα αναμενόμενα. Παρά ταύτα ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών με μια σταθμισμένη δήλωση θύμισε τι προβλέπει η συμφωνία της Λωζάνης για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

Εγκάρδια υποδοχή από τον Νίκο Δένδια στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά το δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του
  • “Η Ελλάδα επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, με αδιαπραγματευτο το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο” σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι θα πει στον συνομιλητή του  συμπληρώνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την συζήτηση όταν οι δύο άνδρες θα μείνουν μόνοι αλλά και πόσο εις βάθος θα πάνε οι διαβουλεύσεις Δένδια-Τσαβουσογλου στη συνέχεια.

Το πολυαναμενόμενο ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ σε δεκαπέντε μέρες ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η διαβούλευση στο υπουργείο εξωτερικών θα γίνει στην βάση 2-2.

  • Από την μια πλευρά θα κάθονται ο Νίκος Δένδιας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης. Απέναντι τους θα βρίσκονται ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου και ο μόνιμος υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ.

Η συνέντευξη τύπου θα λάβει χώρα περί τις 13:15. Στο εσωτερικό του κτιρίου της Βασιλίσσης Σοφίας θα μπουν μόνο τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα ΕΡΤ και TRT καθώς και τα κρατικά πρακτορεία ΑΠΕ και Anadolu. Ερωτήσεις μάλιστα δεν αναμένεται να υποβληθούν.

Ο κ.Τσαβούσογλου θα αναχωρήσει αμέσως για Άγκυρα όπου θα συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας, ενώ και ο Νίκος Δένδιας θα μπει με καθυστέρηση στην τηλεδιάσκεψη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου που επίσης έχει προγραμματιστεί. 

Σχετικά Άρθρα