Το σχέδιο Τσίπρα για την διεύρυνση- Το “reunion” της ΠΑΣΚΕ

 Το σχέδιο Τσίπρα για την διεύρυνση- Το “reunion” της ΠΑΣΚΕ

Με ορμή από το αντι-Δεξιό ρεύμα φαίνεται να δημιουργείται στην κοινωνία, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κοιτά μόνο μπροστά. Στόχος του  και να εκμεταλλεύεται κάθε ρωγμή που εμφανίζεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκειμένου να καταφέρνει καίρια πλήγματα στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Σωτήρη Μπολάκη

  • Αφήνοντας κατά μέρος κάθε σκέψη για αυτοκριτική στα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του στόχος του κ. Τσίπρα δεν είναι άλλος το επόμενο διάστημα και για όσο η διαρκέσει η καμπή της πανδημίας να επιταχυνθεί η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Η αρχή έγινε με το τετ α τετ Τσίπρα – Συμεών Κεδίκογλου με τον δεύτερο να εκφράζει την πρόθεσή του να προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί κάποιοι να μην νιώθουν ακόμη άνετα να συνυπάρχουν με πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με σκληρές μνημονιακές περιόδους ή έχουν διατελέσει υπουργοί στην τρικομματική κυβέρνηση του ΄12–΄14, ωστόσο αυτό που θυμίζουν τα στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η απόφαση για τη διεύρυνση έχει παρθεί συλλογικά.

Το στοίχημα  

Σε αυτή την πορεία προς τα μπρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δυο στοιχεία αποτελούν στόχους υψηλής προτεραιότητας.

  • Το ένα είναι η παρουσίαση ενός εναλλακτικού κυβερνητικού  προγράμματος και μάλιστα «σπασμένο» σε θεματικές ενότητες με κρυστάλλινες και κοστολογημένες προτάσεις.

 Μέχρι στιγμής αυτό έχει γίνει κατορθωτό τόσο με το σχέδιο για τα ιδιωτικά χρέη από την περίοδο της πανδημίας, όσο και με την πρόταση αναδιαπραγμάτευσης και ανακατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

  • Το δεύτερο στοιχείο είναι η προσέγγιση της ίδιας της κοινωνία για να σταθεί το νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνουν όλοι συμμέτοχοι και θα το συνυπογράψουν. Και οι υπογραφές πρέπει να τιμώνται στο χρόνο.

Μια από αυτές τις υπογραφές θα πέσει την ερχόμενη Πέμπτη κατά πάσα πιθανότητα με την παρουσίαση του προγράμματος και των θέσεων για την Πράσινη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον, ένα πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αναπτύξει ακόμη βαθύτερη διείσδυση με σαφή στόχο το κόμμα του να αποκτήσει και τα χαρακτηριστικά των Πρασίνων, όπως τους γνωρίζουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη.  

Η μετακόμιση της ΠΑΣΚΕ

Η αρχή της διεύρυνσης από τη βάση έγινε από την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την τομεάρχη εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τηλεδιάσκεψη για το εργασιακό νομοσχέδιο και την οργάνωση της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα σχέδια Χατζηδάκη για το 8ωρο ήταν μόνο η αρχή.

Στην προσυγκέντρωση στην οδό Σταδίου την 6η Μάη γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα είχαν μαζευτεί περίπου 200 άτομα και κατά πληροφορίες του libre  ακούστηκε η φράση:

  • «Σαν reunion της ΠΑΣΚΕ» είμαστε. Μια φράση που περιέγραφε με απόλυτο ρεαλισμό τη συμπόρευση σε αυτή τη φάση του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις που υπερβαίνουν τον οργανωτικού του πυρήνα.

Κοινώς αυτό που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους από την Κουμουνδούρου είναι ότι δεν είναι μόνο ζήτημα προσώπων η διεύρυνση αλλά και γείωσης με τις δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής.

Το στόχο εξάλλου τον είχε θέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ όταν στην ερώτηση γιατί δεν ακούγεται ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος ουσιαστικά αποδεχόμενος τη βάση του ερωτήματος έδειχνε την πρόθεσή του να φέρει το κόμμα και πάλι κοντά στα συνδικάτα και στους κοινωνικού φορείς για να αυξήσει τις αναφορές της Κουμουνδούρου και τις δικές σε ένα ευρύτερο κοινωνικό δίκτυ.

Προσχώρηση και όχι… scouting

Η διεύρυνση δεν προχωρά με λογικές σκάουτινγκ διαμηνύουν στελέχη της Κουμουνδούρου.

  • Ακόμη κι αν πίσω από την έλξη προσώπων με σαφή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου πολλοί θέλουν να βλέπουν το χέρι της Ρεγγίνας Βάρτζελη, πρώην στενή συνεργάτη του κ. Παπανδρέου και σήμερα από τους κοντινούς συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, από το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να καταστήσουν σαφές ότι ο πρόεδρος δεν θα μπει στις παλιές λογικές παζαρέματος πριν από κάθε προσχώρηση.

«Δεν υπάρχει εδώ πια η λογική της προσχώρησης με το δικαίωμα της διατήρησης της αυτονομίας των θέσεων του καθενός»  σημειώνουν με νόημα από την Κουμουνδούρου.

Έτσι κάθε νέα προσχώρηση γίνεται στο όνομα της Προοδευτικής Συμμαχίας και των θέσεών της και η όποια καλόπιστη ή κακόπιστη κριτική περί ΠΑΣΟΚοποίησης αφορά μόνο πρόσωπα και όχι την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Σε κάθε άλλη εκδοχή της ΠΑΣΟΚοποίησης η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμαζόταν έντονα μόνο και μόνο από την αλλοίωση της Αριστερής ταυτότητας του κόμματος.

Σχετικά Άρθρα