Κατασκοπικό θρίλερ: Εμπλοκή της Δανίας – Σφοδρή αντίδραση του Παρισιού

 Κατασκοπικό θρίλερ: Εμπλοκή της Δανίας – Σφοδρή αντίδραση του Παρισιού

Η κατασκοπεία Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις αμερικανικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της Δανίας θα είναι “εξαιρετικά σοβαρή”, αν αποδειχθεί, είπε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, την επομένη αποκαλύψεων από ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

“Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες. Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά οι υποκλοπές, η κατασκοπία πολιτικών αξιωματούχων”, δήλωσε ο Μπον στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο France Info, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να “υπάρξουν συνέπειες σε όρους συνεργασίας” με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κίνα: Πόσα παιδιά μπορεί να αποκτήσει κάθε ζευγάρι;

“Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, άρα αυτού του είδους η συμπεριφορά δυστυχώς μπορεί να συμβεί, θα το επιβεβαιώσουμε”, είπε.

“Μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, μια ελάχιστη συνεργασία, άρα αυτά τα πιθανά γεγονότα είναι σοβαρά, πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε και στη συνέχεια να υπάρξουν οι συνέπειες σε όρους συνεργασίας”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν πολιτικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, από το 2012 έως το 2014 με τη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας, αποκάλυψαν χθες, Κυριακή, ΜΜΕ στη χώρα αυτή και στην Ευρώπη.

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio), μετέδωσε πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) αξιοποιούσε τις δανικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να παρακολουθεί αξιωματούχους πρώτης γραμμής και υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE.

Ο Κλεμάν Μπον είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι Γάλλοι μπορεί να παρακολουθούνταν.

Οι αποκαλύψεις για τη Δανία

Εν τω μεταξύ οι αποκαλύψεις για την εν λόγω υπόθεση κατασκοπείας εμπλέκουν και Δανία ενώ μεταξύ αυτών που παρακολουθούνταν είναι η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι νέες λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δίνουν νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρώτη φορά το 2013 από τον πρώην συνεργάτη της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν. Όπως καταγράφεται στη σχετική έρευνα, η υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών της Δανίας συνεργάστηκε με αμερικανούς πράκτορες για την παρακολούθηση – από το 2012 έως και το 2014 – κορυφαίων Γερμανών πολιτικών, όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος, και τότε ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, DR (Danmarks Radio), ανέφερε πως η NSA αξιοποιούσε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Δανίας για να παρακολουθεί ηγέτες και ανώτατους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

  • Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε διαδικτυακό κέντρο κοντά στην Κοπεγχάγη και έτσι μπορούσαν να υποκλέπτουν τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών, καθώς είχαν πρόσβαση στο ιστορικό της χρήσης του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων, των ανταλλαγών μηνυμάτων σε εφαρμογές chat και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να σχολιάσει, ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών, Τρίνα Μπράμσεν, δήλωσε στο DR ότι «η συστηματική κατασκοπεία από συμμάχους είναι απαράδεκτη». Σημειώνεται πως η κατασκοπεία της NSA αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών FE της Δανίας με τον τίτλο «Operation Dunhammer» που υποβλήθηκε στη διοίκησή της τον Μάιο του 2015.

Σχετικά Άρθρα