Έφτασε στη Θράκη o Μεβλούτ Τσαβούσογλου-To πρόγραμμα των επαφών του και οι ανησυχίες της Αθήνας (vid)

 Έφτασε στη Θράκη o Μεβλούτ Τσαβούσογλου-To πρόγραμμα των επαφών του  και οι ανησυχίες της Αθήνας (vid)

Λίγο μετά τις 10:00 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη Θράκη οι αστυνομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, θέτοντας σε κλοιό σημεία «τουρκικού ενδιαφέροντος», όπως για παράδειγμα το τουρκικό προξενείο για την επίσκεψη. Η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών θα συνοδεύεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί το Τουρκικό Προξενείο όπου θα τον υποδεχθούν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι δυο ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης.

Το παρών στη συνάντηση αναμένεται να δώσει ο Λεβέντ Σαδίκ γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος έχει θεωρείται πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία στην περιοχή. Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με μέλη της μειονότητας και στις 13:30 θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα γεύμα, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσκληθεί , οι Έλληνες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν και Μπουράκ Μπαράν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καθώς και τρεις μειονοτικοί βουλευτές του νομού Ροδόπης και του νομού Ξάνθης. Τελος ο Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Ωστόσο όπως είναι ήδη γνωστό δεν θα ταξιδέψει σε Ξάνθη και Πομακοχώρια καθώς το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής μετά την επίσκεψή του στη Θράκη. Λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει για την Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης

Η συνέντευξη Τσαβούσογλου στο Βήμα
Πληροφορίες από την Άγκυρα θέλουν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην επιθυμεί επανάληψη των όσων έγιναν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Νίκο Δένδια, στην Τουρκία. Εντούτοις, η επιλογή του κ. Τσαβούσογλου να μεταβεί στη Θράκη, συνοδεία δέκα δημοσιογράφων και αρκετών τηλεοπτικών καμερών, «θορύβησε» την ελληνική κυβέρνηση, η οποία άλλωστε έχει τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αναμένει συγκεκριμένες πράξεις από την ‘Αγκυρα, προκειμένου να πειστεί για τις προθέσεις της.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται αν το κλίμα δυναμιτιστεί, η Αθήνα να μην προχωρήσει τις διαδικασίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η οποία μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, στην Αθήνα βλέπουν με ανησυχία και τις τελευταίες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ειδικά την επιλογή του να μεταβεί στην Αγία Σοφία και να διαβάσει στίχους από το Κοράνι, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, πάντως, σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», θέτει όλη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών, επιμένοντας στις θέσεις της τουρκικής πλευράς τόσο σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, όσο και το Κυπριακό, και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αγνόησε τις προσπάθειες της χώρας του για διάλογο, την περίοδο της κρίσης του Oruc Reis. Αναφορικά με το Καστελόριζο, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτηρίζει ως «απλά παράλογη» την ελληνική θέση για την ΑΟΖ του νησιού, ενώ δηλώνει ανοικτός στο ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη.Ερντογάν και θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα