Χατζηδάκης: Έρχεται ρύθμιση για τις απεργίες που κρίνονται παράνομες

 Χατζηδάκης: Έρχεται ρύθμιση για τις απεργίες που κρίνονται παράνομες

Την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας να αλλάξει το ισχύον καθεστώς για τις απεργίες που κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια και έως σήμερα μπορούσαν να επαναπροκηρυχθούν από δευτεροβάθμιο σωματείο ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, με αφορμή την απεργία στο μετρό και σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει η διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα για τις παράνομες και καταχρηστικές απεργίες απάντησε ότι “θα φέρουμε ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα μπορεί να συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, εάν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο Σωματείο, δευτεροβάθμιο – μια συνήθης έως σήμερα διαδικασία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι η απεργία δεν θα μπορεί να προκηρυχθεί εγκύρως, αργότερα με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος”.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι “δεν είναι τρελά τα δικαστήρια όταν κηρύσσουν μια απεργία παράνομη και καταχρηστική. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Δεν είναι τόσο στη διακριτική ευχέρεια των δικαστηρίων”.
Επίσης, πρόσθεσε ότι «είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας αλλά θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες ευρωπαϊκοί, διαφανείς και να γνωρίζουμε όλοι ότι με μια απεργία πρέπει να πιέζεται η κυβέρνηση και η εργοδοσία, όχι όμως το κοινωνικό σύνολο».

Σχετικά Άρθρα