Έκθετη η ΕΥΠ: Νέα στοιχεία για τους πράκτορες και πώς έδρασαν στην Αθήνα-Η Τιχανόφσκαγια ήταν ο βασικός στόχος

 Έκθετη η ΕΥΠ: Νέα στοιχεία για τους πράκτορες και πώς έδρασαν στην Αθήνα-Η Τιχανόφσκαγια ήταν ο βασικός στόχος

Στη σκιά ενός κατασκοπικού θρίλερ, μιας πρωτοφανούς ενέργειας παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακυβευσης της ασφάλειας Ευρωπαίων πολιτών καθώς και με πλήθος ερωτημάτων για την πιθανή δράση Λευκορώσων πρακτόρων στην χώρα μας, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το θέμα και μόνο από το γεγονός οτι είχε αντίκτυπο σε τρεις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Λιθουανία, Ιρλανδία) απόκτησε ευρωπαϊκή διάσταση και απαίτησε ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ “27”

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27:

“Ζητεί την άμεση απελευθέρωση των Ρομάν Προτάσεβιτς και Σοφία Σαπεγκα και να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους  – καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό  – καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων  – καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις προς το σκοπό αυτό χωρίς καθυστέρηση  – καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις της Λευκορωσίας  – καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν τέτοιες αεροπορικές εταιρείες”. 

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση για τις αεροπορικές εταιρείες.

  • Σύμφωνα με τον Eurocontrol, τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες, η γερμανική Lufthansa, η πολωνική LOT και η λετονική airBaltic εκτελούν 14 πτήσεις την εβδομάδα από και προς τη Λευκορωσία. Ενώ το γεγονός ότι είναι κλειστό το ανατολικό τμήμα του εναέριου χώρου της Ουκρανίας οδηγεί ορισμένες αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις τους προς την Ασία.

Με πρωτοπόρο την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δεν προχώρησε το σενάριο να απαγορευτεί το τράνζιτ μέσω Λευκορωσίας ακόμα και για χερσαίες μεταφορές, με το σκεπτικό ότι θα μπουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη μεταφορά προϊόντων προς τη Ρωσία και την κεντρική Ασία. 

Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ζήτησε την υιοθέτηση ενός νέου πλέγματος ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, προκειμένου  να σταλεί καθαρό μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στο περιθώριο της συνόδου, δε, συναντήθηκε με τον Λιθουανό ομόλογό του, ο οποίος όπως μετέφεραν κυβερνητικές πηγές τον ευχαρίστησε για την ξεκάθαρη στάση του όταν έγινε γνωστό το συμβάν.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε οτι οι ελληνικές αρμόδιες αρχές συνεργάζονται ήδη με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές για να ξεκαθαρίσει ο ρόλος και η ταυτότητα των τριών προσώπων, πέραν του συλληφθέντα δημοσιογράφου και της φίλης του, που παρέμειναν στο Μινσκ και πολλοί θεωρούν ότι ήταν Λευκορωσοι πράκτορες.

Οι ξένοι πράκτορες

Το γεγονός ότι στο αεροπλάνο της Ryanair επέβαιναν 127 επιβάτες αλλά μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ και την επιχείρηση σύλληψης  του Ρομάν Προτασεβιτς και της φίλης του, συνέχισαν το ταξίδι στο Βίλνιους 121 άτομα , βάζει ευθέως στο κάδρο τον ύποπτο ρόλο τριών προσώπων, που  αγνοείται η τύχη τους.

  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair μίλησε ευθέως για πράκτορες, που έπαιξαν τον ρόλο τους επί ελληνικού εδάφους ως φαίνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, ο νεαρός Λευκορώσος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος είχε έρθει μαζί με την Ρωσίδα φίλη του  στην Αθήνα στις 6 Μαίου. Διέμεινε σε ενοικιασμενο διαμέρισμα Airbnb και κάλυψε δημοσιογραφικά την παρουσία της αρχηγού της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στο Φόρουμ των Δελφών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που συνόδευε την κ. Τιχανόφσκαγια γι’ αυτό και παρέτεινε την παραμονή του στην Ελλάδα μετά την αναχώρηση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα μετέβη για διακοπές στην Κρήτη.

  • Όπως μετέδωσε  ο Τάσος Τέλλογλου αποκλειστικά στο δελτίο ειδήσεων του Αντ1, συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν ότι στόχος των Λευκορώσων πρακτόρων, που ήρθαν στην χώρα μας για να καταστρώσουν τα κατασκοπικά σχέδια τους, δεν ήταν ο νεαρός δημοσιογράφος αλλά η ίδια η Τιχανόφσκαγια, την οποία έχασαν όταν άλλαξε αιφνιδιαστικά το πρόγραμμα αναχώρησης της.

Η δράση των εν λόγω πρακτόρων, που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από τις έρευνες, άνοιξε τον ασκό της πολιτικής αντιπαράθεσης με δεδομένο ότι η ΕΥΠ, που μπαίνει στο κάδρο αναφορικά με  το αν εντόπισε ή όχι τη δράση ξένων πρακτόρων στην χώρα, υπάγεται πλέον απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού.

  • “Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει να δώσει εξηγήσεις για ένα περιστατικό που εκθέτει τη χώρα. Και να απαντήσει εάν το «επιτελικό κράτος» και οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών στο ελληνικό έδαφος ή ασχολούνται μόνο με τον «εσωτερικό εχθρό» για να γνωρίζουν “τι καπνό φουμάρει” ο κάθε νέος που συχνάζει στις πλατείες της χώρας.” υπογράμμισε με έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντήσεις ζήτησε και το Κίνημα Αλλαγής κάνοντας λόγο ότι συνελήφθησαν κοιμώμενοι οι κρατικοί μηχανισμοί.

Σχετικά Άρθρα