Σε ύφεση η φωτιά στο Σχίνο – Έκαψε σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους – “Δεν ξεκίνησε από αμέλεια”

 Σε ύφεση η φωτιά στο Σχίνο – Έκαψε σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους – “Δεν ξεκίνησε από αμέλεια”

Την 4η μέρα και αφού έκαψε πάνω από 55.000 στρέμματα δάσους η φωτιά στο Σχίνο βρίσκεται σε ύφεση. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει ενώ συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις διάσπαρτες εστίες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα ενώ οι καλές καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες θα βοηθήσουν πολύ στις προσπάθειες να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά.

  • Την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κορινθία και στην Αττική συνδράμουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού.

Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για να σβήσουν τις διάσπαρτες με 278 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και 89 πυροσβεστικά οχήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν στρατός, εθελοντές αλλά και οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως εκτός απροόπτου, η φωτιά αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο έως το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δείχνουν να πέφτουν και η φωτιά να οριοθετείται, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπύρωσης αλλά και το να δημιουργούν νέα μέτωπα.

Η φωτιά δεν ξεκίνησε από αμέλεια

Σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 μίλησε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης και τόνισε πως «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

  • «Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», τόνισε απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα.

Ο κ. Κολοκούρης συμπλήρωσε πως «η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Για την εικόνα του μετώπου με το πρώτο φως της ημέρα το Σάββατο ανέφερε πως υπάρχει μια βασική εστία σε πεδινό σημείο, προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις και έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις και από εναέρια μέσα. Επίσης συμπλήρωση πως είναι πολύ σημαντικό πως από μια τέτοια πυρκαγιά δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.