“Κόλαση” στην Κορινθία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, εκκενώνεται και το Αλεποχώρι

 “Κόλαση” στην Κορινθία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, εκκενώνεται και το Αλεποχώρι

Οι αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν εντολή στους κατοίκους του Αλεποχωρίου να εγκαταλείψουν το χωριό εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης (19/5) στο Σχίνο Κορινθίας. Στους κατοίκους δόθηκε η οδηγία να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Η κατάσταση παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση ξαφνικά λίγο μετά τις 2 καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι με τη μάχη να δίνεται για να μην περάσουν οι φλόγες τα Γεράνια Όρη και να φτάσουν έτσι στα Μέγαρα.

Η καλή εικόνα που υπήρχε μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχει ανατραπεί καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι και έφτασαν στα 7 μποφόρ.

Φωτιά στο Σχίνο: Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού – Κάηκαν 20.000 στρέμματα δάσους (εικόνες)

Η εκτίμηση είναι μάλιστα ότι οι άνεμοι θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμους στα Γεράνια Όρη καθώς η κατεύθυνση του ανέμου στέλνει τη φωτιά προς τα Μέγαρα.

Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έχει διακοπεί και η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τα Γεράνια Όρη καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού.

Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας πλέον πέρασε και στην Αττική, με τα Μέγαρα να βρίσκονται τετ α τετ με την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει στρέμματα παρθένου δάσους.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, εκκενώθηκαν οι οικισμοί από το Δερβένι έως τον Πευκενέα, ωστόσο δυο κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες:

Το SMS από το 112 ήχησε τα κινητά των κατοίκων.

Όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην παραπάνω περιοχή. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν άλλοι τρεις οικισμοί και συγκεκριμένα η ορεινή πλευρά του Αλεποχωρίου, η Κάτω Πεύκη και το Χάνι Δερβενίων. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων-Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

  • Τον εμπρησμό «βλέπουν» ως την πιθανότερη εκδοχή για τη φωτιά στην Κορινθία που καίει από το βράδυ της Τετάρτης στελέχη της Πυροσβεστικής

Αυτό που θα εξεταστεί είναι αν γίνονταν νωρίτερα εργασίες σε κάποιον από τους ελαιώνες που βρίσκονται ανάμεσα στους οικισμούς Σχίνος και Αγία Σωτήρα από όπου ξεκίνησε και η πυρκαγιά.

Όπως λένε πηγές από την πυροσβεστική θα ερευνηθεί το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα – αν και αυτό απαγορεύεται από την 1η Μαΐου – να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.