Φωτιά στο Σχίνο: Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού – Κάηκαν 20.000 στρέμματα δάσους (εικόνες)

 Φωτιά στο Σχίνο: Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού – Κάηκαν 20.000 στρέμματα δάσους (εικόνες)

Μεγάλη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά της Κορίνθου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open αυτή την ώρα επιχειρούν 182 πυροσβέστες, 62 οχήματα και εναέρια μέσα, ενώ έχουν εκκενωθεί προληπτικά έξι οικισμοί. Εκκενώθηκαν πρώτα οι οικισμοί Σχίνος και Αγία Σωτήρα και ακολούθησαν οι Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά και οι Ιερές Μονές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Mάλιστα, τον ουρανό της Αττικής σκέπασε ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά που εξακολουθεί να μαίνεται. Οπως αναφέρουν μαρτυρίες στα social media, μπαλκόνια στον Πειραιά, τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας, ακόμα και στο Κορωπί, γέμισαν με στάχτες.

Φωτιά στο Σχίνο: Δεν λειτούργησε το 112 με κεντρική απόφαση – Εκκενώθηκε το Αλεποχώρι – Στην Αττική ο καπνός (vid)

Η ακτίνα της πυρκαγιάς είναι πάνω από δέκα χιλιόμετρα, ενώ έχουν γίνει στάχτη δεκάδες στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Όρη. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε μεγάλη περίμετρο και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής «η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς το Αλεποχώρι, Έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια».

Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους

Σύμφωνα με το korinthos tv, υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη περίπου 20.000 στρέμματα δάσους ενώ η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί να κατακαίει. Στο μεταξύ, πάντως, η Πυροσβεστική ερευνά τι προκάλεσε τη φωτιά. Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις των πυροσβεστών κάνουν λόγο για εμπρησμό. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής κάνει έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα. Αυτό που θα ερευνηθεί, πιο συγκεκριμένα, είναι το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα – κάτι που απαγορεύεται από την 1η Μαΐου – να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.

fotia5.jpg
fotia4.jpg
fotia2.jpg
fotia1.jpg

Aρχηγός της Πυροσβεστικής: Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά

 «Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τονίζει στο ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και κατευθύνεται, λόγω των δυτικών ανέμων, προς τα Γεράνεια όρη.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ. «Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισημαίνει.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει, ακόμη, ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας. Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ υπάρχει πλέον η αρωγή πυροσβεστών και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.