Σάλος με τη δήλωση Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκη: Ευεργέτημα τα τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες, έδιωξαν τους άστεγους

 Σάλος με τη δήλωση Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκη: Ευεργέτημα τα τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες, έδιωξαν τους άστεγους

Ως… ευεργέτημα στη δημόσια εικόνα της πόλης παρουσίασε αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής την κατάληψη της πλατείας Τσιρογιάννη από τραπεζοκαθίσματα εστίασης στο κέντρο της πόλης αφού όπως είπε θεωρεί ως πολύ θετικό το αποτέλεσμα γιατί έτσι έφυγαν από τα παγκάκια της πλατείας οι άστεγοι!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 17 Μαΐου, ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής απαντώντας σε τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Δρόσου Τσαβλή για φαινόμενα ασυδοσίας στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων μαγαζιών εστίασης που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες, παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Αναφερόμενος ειδικά για την πλατεία Τσιρογιάννη που βρίσκεται έναντι του Λευκού Πύργου, είπε ότι βάσει των πρωτοκόλλων της COVID-19, ο Δήμος έχει χορηγήσει «άδεια για να επεκταθούν και κάτω από τον πλάτανο» που βρίσκεται στην πλατεία.

«Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον για τα δικά μου μάτια, είναι πάρα πολύ θετικό γιατί δεν υπήρχαν οι άστεγοι που ήταν μονίμως εκεί» είπε ο κ. Αβαρλής αφήνοντας εμβρόντητους πολλούς από τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μάλιστα προσέθεσε:

  • «Κι όταν ακούω ότι παίζανε τα παιδάκια, μου έρχεται να γελάσω, γιατί εγώ πήγαινα σχεδόν κάθε βράδυ στα καταστήματα που είναι εκεί (στην πλατεία Τσιρογιάννη) και δεν είδα παιδάκια να παίζουν γιατί ήταν οι άστεγοι και ξάπλωναν πάνω στα παγκάκια και τώρα έχουν περιοριστεί οι άστεγοι στο άλλο κομμάτι προς το Κρατικό Θέατρο όπου εκεί πράγματι πρέπει να λάβουμε μέτρα γιατί βρομάει ο τόπος, είναι γεγονός».

«Τα τραπεζοκαθίσματα δρουν ανασταλτικά στο να ξαπλώνουν οι άστεγοι στα παγκάκια»
Σε επικοινωνία που είχε το Sputnik με τον κ. Αβαρλή για αυτή του την τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, παραδέχτηκε ότι «η θέση του είναι ακραία» κι ότι «ευχής έργο θα ήταν να μην αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα» εννοώντας που καταλαμβάνουν τόσο μεγάλο κομμάτι του δημόσιου χώρου και «να μην υπάρχουν άστεγοι».

«Αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι η συγκεκριμένη, με τους άστεγους να καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους μέσα στο κέντρο της πόλης, οπότε εκ των πραγμάτων τα όποια τραπεζοκαθίσματα δρουν ανασταλτικά στο να ξαπλώνουν οι άστεγοι στα παγκάκια» είπε.

Ρατσιστική χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Αβαρλή ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δρόσος Τσαβλής.

«Ήταν άσχημος ο τρόπος που είπε ότι πήγαν παραπέρα τους άστεγους. Δηλαδή τους φορτώσαμε σε φορτηγό; Τους βάλαμε στα τρένα; Τους πήγαμε στο πυρ το εξώτερον;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσαβλής μιλώντας στο Sputnik υπενθυμίζοντας μάλιστα το πρόσφατο συμβάν της άστεγης που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες νεκρή στο κέντρο της Θεσσαλονίκη.

«Το θέμα είναι να μην υπάρχουν άστεγοι. Αφενός να έχουν φροντιστεί αυτοί οι άνθρωποι και να μην πεθαίνουν στο δρόμο όπως έγινε προ μηνός και αφετέρου να μη μιλάμε έτσι για αυτούς» τόνισε προσθέτοντας ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει «μεγάλο κενό στη διαχείριση των αστέγων».

«Έχουμε και τις πρόσφατες καταγγελίες από την επικεφαλής παράταξης, Κατερίνα Νοτοπούλου για το υπνωτήριο των αστέγων για τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα εκεί. Η όλη εικόνα που δίνει η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη φροντίδα των αστέγων είναι εξαιρετικά αλγεινή, δεν αντιμετωπίζονται οι άστεγοι ως άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας και συμπαράστασης, αλλά αντιμετωπίζονται ως παρείσακτοι και περιττοί σε μέρη όπου θα μπορούσαν να παίζουν παιδιά όπως είπε ο κ. Αβαρλής. Είναι λάθος ο τρόπος με τον οποίο τους βλέπουν» κατέληξε ο κ. Τσαβλής.

«Θεωρώ ότι το αριστερό άλλοθι της διοίκησης του κ. Ζέρβα (σ.σ. ο Γ. Αβαρλής ανήκε στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ) χτες έδειξε πραγματικά την κοινωνική του ευαισθησία και τη θέση του απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι, λόγω της οικονομικής κρίσης και για διάφορους άλλους λόγους, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη δυσάρεστη θέση να είναι άστεγοι. Αυτούς τους ανθρώπους τους κατηγόρησε ότι είναι οι άνθρωποι που βρομίζουν τον δημόσιο χώρο και πολύ καλά έγινε και μεταφέρθηκαν τα τραπεζάκια από τα μαγαζιά μέσα στην πλατεία κι έτσι ξεβρόμισε το πάρκο» δήλωσε στο Sputnik η δημοτική σύμβουλος Έλλη Χρυσίδου.

«Είναι απαράδεκτο από δημοκρατικό άνθρωπο με κοινωνικές ευαισθησίες δημόσια να εκφράζεται κατά αυτόν τον τρόπο αλλά και να σκέφτεται κατά αυτόν τον τρόπο. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική του Δήμου; Να μαζέψει και να γκετοποιήσει τους άστεγους; Πρέπει να φροντίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε δομές και δίκτυα στήριξης τους. Δηλαδή τους διώχνουμε από ένα μέρος βάζοντας τραπεζοκαθίσματα; Και δεν είναι μόνο αυτό πρόσφατα άστεγη πέθανε στο κέντρο της πόλης, στην Αγίας Σοφίας χωρίς κανένας να φροντίσει για το πώς η γυναίκα βρέθηκε εκεί» είπε η κα Χρυσίδου.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου (σ.σ. εννοεί του Γ. Μπουτάρη) στην οποία η ίδια υπήρξε αντιδήμαρχος Πολιτισμού, είχε δημιουργήσει εκ του μηδενός μια κοινωνική πολιτική με δομές, με υποστηρικτικές δράσεις και «με ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό» τονίζοντας ότι «σήμερα οι δομές αυτές απλώς λειτουργούν -κι αν λειτουργούν- χωρίς να κάνουν τίποτα ουσιαστικό».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα κοινωνικής πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι, με βάση τη νομοθεσία, ο Δήμος δεν μπορεί να εξαναγκάσει κανέναν άστεγο να μην κοιμάται στον δρόμο παρά μόνο στις περιπτώσεις που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας.

Σήμερα, όπως είπε, στους δρόμους ζουν όλο το 24ωρο 12 άστεγοι γνωρίζοντας μάλιστα ακριβώς τα σημεία που κάθονται στο κέντρο της πόλης, ενώ, όπως πρόσθεσ,ε «άλλοι 61 άστεγοι πηγαίνουν το βράδυ στο Υπνωτήριο Αστέγων».

Παράλληλα, όπως είπε, λειτουργεί και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για αστέγους αλλά και για άλλους συμπολίτες που παρότι έχουν στέγη, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και επισκέπτονται τη δομή για να αξιοποιήσουν τις παροχές υγιεινής που διατίθενται.

Πηγή: sputniknews.gr

Σχετικά Άρθρα