Καθοριστικό crash test – Πρώτη εβδομάδα χωρίς περιορισμούς

 Καθοριστικό crash test – Πρώτη εβδομάδα χωρίς περιορισμούς

Το καθοριστικό crash test για την κυβέρνηση ξεκινά καθώς εισερχόμαστε στην πρώτη εβδομάδα χωρίς περιορισμούς, όπου όμως η ατομική υπευθυνότητα βγαίνει σε πρώτο πλάνο. Η κυβέρνηση επιλέγει να πορευθεί προς την κανονικότητα “με συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους πολίτες”, όπως είναι η προσφιλής ρήση των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες καλούνται να υποβάλλονται σε self test δοκιμάζοντας πλέον στην πράξη την στρατηγική της κυβέρνησης για γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας και αυξημένη κινητικότητα ανά την επικράτεια.

  • Τα επιδημιολογικά δεδομένα, ήτοι εισαγωγές στα νοσοκομεία και αριθμός διασωληνωμένων, δείχνουν εικόνα σταθεροποίησης το τελευταίο τετραήμερο, όπως μετέδιδαν κυβερνητικές πηγές,  όμως αυτό δεν αμβλύνει καθόλου την ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς τυχόν έξαρση και μάλιστα στην περιφέρεια, θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη αυτή την στιγμή.

Το “κοκκίνισμα” της Κέρκυρας , που αποδόθηκε από τους ειδικούς στην χαλαρότητα των προφυλάξεων και των μέτρων στο νησί το Πάσχα, αναδεικνύεται σε case study στην κυβέρνηση που επ’ουδενι δεν θα ήθελαν να επαναληφθεί.

  • “Μικρές Κέρκυρες” θα έκοβαν τα … πόδια στους ανθρώπους του τουρισμού. Σήμερα επαναλειτουργούν δημόσιοι και   ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Την Παρασκευή ανεβάζουν ρολά τα θερινά σινεμά και από τις 28 Μαίου τα ακροαματα.

Ωστόσο, η νυχτερινή διασκέδαση,  τα μπαρ και τα γυμναστήρια, κλάδοι που πλήρωσαν βαρύ τίμημα με το παρατεταμένο lock down παραπέμπονται για τον Ιούνιο. Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου υγείας έδωσε ένα καταρχήν ορίζοντα επαναλειτουργίας στα γυμναστήρια για τις 31 Μαΐου αλλά τίποτα δεν είναι οριστικό και η εν λόγω απόφαση θα επαναξιολογηθει.

  • Ο κλάδος της εστίασης πιέζει να επιτραπεί η μουσική, αλλά και αυτή η απόφαση δεν αναμένεται να εγκριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τα τέλη Μαϊου. Το πόσο γρήγορα θα χτιστεί ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας είναι η κρίσιμη μεταβλητή στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Με συνεχή σποτ στα κοινωνικά δίκτυα η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τους διστακτικούς. Μόλις το 15,7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ηλικιακές ομάδες που κατατάσσονται στον ενεργό πληθυσμό, δεν έχουν καταγράψει υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ECDC, στις ηλικίες 60-69 μόλις το 49,2% έχει εμβολιαστεί και στις ηλικίες 50-59 έχει εμβολιαστεί το 25,1%.

Ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον σε ανήμπορους ή κλινήρεις ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε εμβολιαστικα κέντρα και σε αυτό το στοιχείο αποδίδεται ότι δεν έχουν ξεπεράσει το 65% οι εμβολιασμένοι άνω των 70 ετών.

Σχετικά Άρθρα