Ελεύθερες μετακινήσεις παντού χωρίς sms – Ισχυρή σύσταση και τα μέτρα που παραμένουν

 Ελεύθερες μετακινήσεις παντού χωρίς sms – Ισχυρή σύσταση και τα μέτρα που παραμένουν

Πλέον, οι μετακινήσεις ανά την ηπειρωτική Ελλάδα απελευθερώνονται πλήρως σε αντίθεση με τα νησιά (εξαιρουμένης της Εύβοιας, Λευκάδας και Σαλαμίνας) όπου ο ταξιδιώτης υποχρεώνεται με την κράτηση του εισιτηρίου του – αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς- να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση) ή αρνητικό PRC test 72 ωρών ή rapid test – self test 24 ωρών.

Πως θα μετακινούμαστε από εδώ και πέρα από τον έναν νομό στον άλλο και στα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα);

 • Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

 • Παράλληλα, καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 και το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.
 • Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00:30 το βράδυ, επιτρέποντας στα καταστήματα εστίασης να υποδέχονται πελάτες μία ώρα παραπάνω. Και μπορεί η μουσική να απαγορεύεται, ωστόσο οι πελάτες μπορούν να διασκεδάσουν για περισσότερη ώρα, χωρίς να είναι διαρκώς με το ρολόι στο χέρι.

Τα επόμενα βήματα

 • 14 Μαΐου

Τα μουσεία ανά την επικράτεια υποδέχονται ξανά το κοινό. Με μέτρα προστασίας θα λειτουργήσουν τα αναψυκτήρια (ανάλογα της εστίασης), όπως και τα πωλητήρια (ανάλογα των εμπορικών καταστημάτων).

Ανοίγουν τα καζίνο σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα γραφεία συνοικεσίων, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25 – μάσκα – απόσταση 2 μέτρα – αποφυγή σωματικής επαφής – καθορισμένο ραντεβού – self test.

Για λίγο αργότερα και συγκεκριμένα για τις 17 Μαΐου μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Στις 21 Μαΐου ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι με κανόνες.

Στις 28 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Τρεις ημέρες μετά 31 Μαΐου ανοίγουν μετά από μήνες τα γυμναστήρια με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο που προβλέπει αναλογία του πληθυσμού 1/10 τ.μ., ενώ είναι υποχρεωτικά τα 2 self tests για τους εργαζόμενους

Την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες ευεξίας με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής αλλά και τα catering– χώροι δεξιώσεων σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης

 • 7 Ιουνίου
 • Οίκοι Ανοχής σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020
 • Εστίαση σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας
 • Λούνα παρκ-εμποροπανηγύρεις με τα μέτρα ου υπαίθριου εμπορίου
 • Παιδότοποι με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο
 • 1η Σεπτεμβρίου

Εμπορικές Εκθέσεις / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο

Ο τουρισμός

Ο τουρισμός ανοίγει κατ’ ουσίαν σε δύο φάσεις: από σήμερα και ως το τέλος Ιουνίου περισσότερο προσεκτικά, και από τον Ιούλιο περισσότερο μαζικά.

 • Στο πρώτο σκέλος, όλοι οι ενήλικες κάτοικοι των μικρότερων νησιών, έως 10.000 κατοίκων, έχουν ήδη εμβολιαστεί, κάτι που θα συμβεί και με τους ενήλικους κατοίκους των μεγαλύτερων νησιών το αργότερο σε 1,5 μήνα από τώρα.

Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ταυτόχρονα με τον αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και, πριν αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, να ξανακάνουν τεστ, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανησυχία και στις χώρες προέλευσης.

Σχετικά Άρθρα