Αθήνα: Μαζική πορεία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

 Αθήνα: Μαζική πορεία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην πορεία των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, κατά του νομοσχεδίου του Κ. Χατζηδάκη, που βάζει στο στόχαστρο το 8ωρο. «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο» ήταν το βασικό σύνθημα της πορείας, που ξεκίνησε απ’ τα Προπύλαια.

Κεντρικός ομιλητής νωρίτερα στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στα Προπύλαια ήταν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «τα Συνδικάτα όχι μονάχα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό αλλά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων παίρνοντας πρωτοβουλίες, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ισραηλινή βαρβαρότητα».

  • Ο Ν. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι «όσα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση απαντώνται από την εργατική τάξη με μια πρόταση: Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε! Όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός της εργοδοσίας απαντώνται με ένα μονάχα τρόπο: Όλοι στο δρόμο! Όλοι στον αγώνα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν!»

Είπε ότι το νομοσχέδιο «είναι ένας οδοστρωτήρας πάνω στη θεμέλιο λίθο των δικαιωμάτων μας. Στο χρόνο εργασίας. Από εκεί δηλαδή που ξεκινά και τελειώνει αυτό που καθορίζει: πώς και πόσο θα πληρωνόμαστε, πότε και πόσο θα βλέπουμε τα παιδιά μας, αν και για πόσο θα μένουμε υγιείς, αν θα πάμε και αύριο για δουλειά, ή αν θα σακατευτούμε οριστικά».

«Γιατί τί άλλο περιμένει κανείς να συμβεί αν επεκταθεί η εργάσιμη μέρα στις 13 ώρες;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι σαφές ότι είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία» είπε ο Ν. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στο οπλοστάσιό της την καταστολή την οποία οι εργαζόμενοι δεν φοβούνται, ενώ μαζί της η κυβέρνηση έχει «και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν».

  • Καλώντας σε ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς, συγκεντρώσεις, πορείες, κινητοποιήσεις και απεργίες ο Ν. Παπαγεωργίου τόνισε: «Το δικό μας ευαγγέλιο είναι η υπεράσπιση του 8ωρου και η διεκδίκηση 7ωρου με 5 μέρες δουλειά τη βδομάδα. Με αυξήσεις στους μισθούς, για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες. Με μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς».

«Κάθε άλλη συζήτηση Κωστή Χατζηδάκη, νεκροθάφτη των εργασιακών μας δικαιωμάτων απορρίπτεται. Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα» κατέληξε στην ομιλία του.

Στο συλλαλητήριο μίλησαν ακόμα οι Ηλίας Σιώρας γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Γιώργος Δούκας εργαζόμενος στο ΣΕΠΕ, Γιώτα Ταβουλάρη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, Χαρά Μαρούλη, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων και Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Μαζική πορεία έγινε νωρίτερα και στον Πειραιά, με τους διαδηλωτές να ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Επίσης, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή που διοργάνωσαν σωματεία εργαζομένων του Πειραιά και ανακοινώθηκε ότι στις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα.

Σχετικά Άρθρα