Άρση lockdown: Αποφάσεις των ειδικών εν μέσω χιλιάδων κρουσμάτων

 Άρση lockdown: Αποφάσεις των ειδικών εν μέσω χιλιάδων κρουσμάτων

Μήνας επανεκκίνησης θα είναι ο Μάιος. Η κυβέρνηση εισηγείται σήμερα στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου υγείας άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαϊου, μια ημέρα πριν σηκώσει αυλαία ο τουρισμός, και επαναλειτουργία στις 21 του μηνός των θερινών σινεμά. Στα τέλη Μαϊου σχεδιάζεται να δοθεί το πράσινο φως για τα θέατρα και τις συναυλίες, καθώς και τους παιδικούς σταθμούς.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Σε δύο εβδομάδες μάλιστα καλλιεργείται η προσδοκία στους πολίτες ότι θα καταργηθούν τα sms για τις πάσης φύσεως μετακινήσεις και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα γίνει πιο ελαστική σε πρώτο στάδιο για να καταλήξουμε στην κατάργηση της.

  • Το κυβερνητικό αφήγημα ξεδιπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, με “εισιτήριο” τους εμβολιασμούς και τα self test αλλά με τους αριθμούς των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμενων να μην αποκλιμακώνονται αντίστοιχα γρήγορα, όπως φάνηκε στη χθεσινή επιδημιολογική κατάσταση των 3.421 νέων κρουσμάτων, 754 διασωληνωμένων και 83 θανάτων, στοιχεία σε αναλογούντα αριθμό-ρεκορ τεστ μεν αλλά με την βάσιμη ανησυχία τι πιθανώς να φέρει η αυξημένη κινητικότητα της εστίασης, των γιορτών και των σχολείων που ξανανοίγουν.

Μέσα λοιπόν σε μια ατμόσφαιρα επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση επιδιώκει να εμπλουτίσει το πολιτικό της πρόσημο με στροφή στις μεταρρυθμίσεις.

Εργασιακά και η νέα μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων μπαίνουν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, δημιουργώντας όμως εστίες κοινωνικής δυσαρέσκειας καθώς και πολιτικής έντασης, όσο και αν σε πρόσφατη συνέντευξη του στους Financial Times,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξόρκισε το κόστος σημειώνοντας ότι μεταρρυθμίσεις δεν ισοδυναμούν με λιτότητα και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κυβέρνηση ιδιαίτερα δημοφιλή.

Στο Πόρτο μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός για την άτυπη Σύνοδο των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, στο πλαίσιο της οποίας αναμένονται αποφάσεις για τον Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν. Μια δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων για την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την προστασία των πολιτών που είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σχετικά Άρθρα