Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ στην επανεμφάνιση Τσίπρα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

 Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ στην επανεμφάνιση  Τσίπρα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Η πρόσκληση που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για να απευθυνθεί στην εκδήλωση με θέμα το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που θα αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρώπης ήρθε να επιβεβαιώσει τη γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «έξω πάμε καλά».

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο πρώην Πρωθυπουργός επέδειξε ότι διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας που είχε χτίσει στα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός με την ηγεσία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και φυσικά ότι η αποδοχή και η αναγνώρισή του από τους σοσιαλιστές του Νότου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κόμμα του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι ένας ακόμη κρίκος στην «συμμαχία» που επιχειρείται να φτιαχτεί σε επίπεδο ΕΕ απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.  

Κόστα, Τζεντιλόνι. Πρόντι συμπλήρωναν το πάνελ ενός εν ενεργεία και δυο ακόμη πρώην Πρωθυπουργών που συμμερίζονται παρόμοιες αξίες με αιχμή τις προοδευτικές συγκλήσεις με όλη την ηγεσία του PES και του S&D να παρεμβαίνει στην ίδια εκδήλωση με τον κ. Τσίπρα να νιώθει οικεία σε ένα περιβάλλον που τον έχει φιλοξενήσει πολλές φορές στις προσυνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών πριν από κάθε Συμβούλιο Κορυφής. Εξάλλου Αντόνιο Κόστα και Αλέξης Τσίπρας έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων που διατηρούνται μέχρι και σήμερα και που κορυφώθηκε με τη Σύνοδο των χωρών του Νότου.

Για τα μάτια των «Πρασίνων»

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η παρουσία στην εκδήλωση του γερμανού Υπουργού Οικονομικών  Όλαφ Σόλτς. Τα βλέμματα στράφηκαν πάνω του γιατί αυτή την ώρα στη Γερμανία συντελείται μια «ανατροπή» που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ προηγείται και πολλοί ήδη την βαφτίζουν τη νέα Καγκελάριο. Μέσα από ένα δημοσκοπικό ράλυ οι Πράσινοι της Γερμανίας έχουν καταφέρει να σπάσουν τα συντηρητικά στεγανά και να εκφράσουν μια νέα ατζέντα που σύμφωνα με τα γενικόλογα σλόγκαν της πράσινης καμπάνιας «η Γερμανία έρχεται στην καρδιά της Ευρώπης» .

Η στροφή στο ρεαλισμό της υποψήφιας για την Καγκελαρία και των συντρόφων της στο κόμμα της δεν περνά απαρατήρητη και στο ΣΥΡΙΖΑ. Για να αποφευχθούν ωστόσο παρερμηνείες η Κουμουνδούρου απορρίπτει κάθε κουβέντα για αλλαγή στέγης στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά.

  • Στην Ελλάδα, σημειώνουν οι ίδιοι άνθρωποι, οι Πράσινοι εκφράζονται μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή του κόμματος των οικολόγων πράσινων σtην προοδευτική Συμμαχία.

Από τη άλλη βέβαια η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για διακομματική σύνθεση ενός νέου κλιματικού νόμου είναι μια απάντηση, αλλά για τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι και μια ακόμη απόδειξη της αυτοτέλειας που έχει το κόμμα της κεντροαριστεράς και της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και ότι δεν έχει ανάγκη ετεροπροσδιορισμού.

Με μισό μάτι κοιτά το ΚΙΝΑΛ

Από το Κίνημα Αλλαγής πάντως εκπέμπεται για μια ακόμη φορά ψυχραιμία για τις «μπασιές» του Αλέξη Τσίπρα στους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης. Δεν ανησυχούν και δεν βλέπουν στρατηγικό βάθος σε αυτές τις κινήσεις και τις προσκλήσεις στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Αλλά άνθρωποι που έχουν σαφή εικόνα των συσχετισμών στην Ευρώπη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ότι ακόμη δεν έχει γίνει σαφές αν η εξασθενημένη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα καταφέρει να ανασυνταχθεί με διακριτό και σαφές πρόσημο έναντι των παλαιότερων συμπράξεων σε διάφορες δεξιές και συντηρητικές κυβερνήσεις.

  • Η συντηρητική στροφή των πολιτών σημειώνουν δεν βοηθά ακόμη και κόμματα όπως του Ισπανικού κυβερνώντος κόμματος δείχνοντας μάλιστα στα σημάδια αποσταθεροποίησης και φθοράς που υφίσταται ο Πέδρο Σάντσεσ στη συνεργασία τους με τους Ποντέμος.

Στο αντίλογο όλων αυτών πάντως υπάρχουν και εκείνοι που δεν ξεχνούν ότι η επιλογή για επιστροφή στην αριστερή ταυτότητα των σοσιαλιστών έγινε από το μεγαλύτερο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης, το κόμμα του Σάντσες, όταν όλοι εξέφραζαν σθεναρά αντίθετες απόψεις και μάλιστα έστηναν και μέτωπα κατά του λαϊκισμού.

Πάντως το γεγονός ότι στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Μαδρίτη  καλπάζει η ακροδεξιά ερμηνεύεται από το χώρο της κεντροαριστεράς και ως ένα δείγμα ότι ούτε του Σάντσες του «βγαίνει» η συμμαχία με την Αριστερά των Ποντέμος, κάτι που δεν είναι θετικό σημάδι για ευρύτερες διεργασίες.

Το Σεπτέμβρη ο πράσινος ήλιος

Όλα αυτά βρίσκουν τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάζεται για τη μητέρα των μαχών στα εργασιακά και το δε Κίνημα Αλλαγής να ακονίζει μαχαίρια στο εσωτερικό του στο φόντο μιας άτυπης εκεχειρίας μέχρι το Σεπτέμβριο. Ο Ανδρέας που μοιάζει ο μόνος που τρέχει την κούρσα της διαδοχής στην ηγεσία νωρίτερα π’ όλους τους άλλους με την  επίσκεψή του στη Θεσπρωτία επιβεβαίωσε αυτό που έχουμε σημειώσει στο libre.gr ότι η μάχη θα επιδιωχθεί να στηθεί γύρω από το brand του ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο ήλιο. Ένα γραφείο που συντηρείται με έξοδα ενός παλιού μέλους του κόμματος στους Φιλιάτες έδωσε μια αίσθηση προεκλογικού αγώνα ωστόσο κανείς δε φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει στην πρόωρη κούρσα διαδοχής.

  • Όλοι πάντως οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται επι ποδός. Η Φώφη Γεννηματά σε λίγες ημέρες εγκαινιάζει ενεργητικότερη καμπάνια περιοδειών ανα την Ελλάδα με περισσότερη φυσική παρουσία. Την ίδια στιγμή και ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης έχει εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες και βρίσκεται μόνιμα στη Ελλάδα για να επανεργοποιήσει ενόψει της μάχης τους πυρήνες που διατηρεί σε όλη τη χώρα.

Η έκπληξη πάντως των εσωκομματικών εκλογών αναμένεται από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου ή της λεγόμενης αριστερόστροφης πτέρυγας του ΚΙΝΑΛ η οποία κατά βάση εκφράζεται από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος χωρίς να έχει την ανάγκη να εκφραστεί μέσω των συνεργατών του δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. συνεργάτες τους πάντως επιμένουν ότι πρώην Πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει να κατέβει υποψήφιος για να διεκδικήσει την ηγεσίας ενός «άλλου» κόμματος, από τη στιγμή που έχει το δικό του Κίνημα. 

Σχετικά Άρθρα