Έντεν: Δύο Έλληνες μας έδωσαν 10.000 δολάρια για να χάσουμε στον τελικό του 1987

 Έντεν: Δύο Έλληνες μας έδωσαν 10.000 δολάρια για να χάσουμε στον τελικό του 1987

O Χέινο Έντεν έδωσε συνέχεια σε όσα είπε ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και μίλησε για απόπειρα δωροδοκίας των παικτών της ΕΣΣΔ στο Eurobasket του 1987. Τι είπε για την συνάντηση Γκομέλσκι – Πολίτη στην ταράτσα του ξενοδοχείου.

Ο παλαίμαχος άσος της ΕΣΣΔ, που ηττήθηκε από την Εθνική μας το 1987, μίλησε στο sport.postimees.ee και έδωσε συνέχεια σε όσα είπε λίγες μέρες πριν ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις.

«Είχαμε μία μέρα κενό ανάμεσα στους αγώνες. Στα ρεπό πηγαίναμε στην πόλη. Πριν από τον τελικό, επισκέφθηκα μαζί με τον Σεργκέι Ταρακάνοφ ένα κατάστημα με σουβενίρ στην Αθήνα. Δύο μεσήλικες μας πλησίασαν ευγενικά και ο ένας ήρθε κα μας μίλησε. Μου είπαν να χάσουμε τον τελικό, δεν θυμάμαι το ποσό που μας πρόσφεραν, ίσως πέντε χιλιάδες, ίσως δέκα χιλιάδες δολάρια, Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή. Τους είπαμε πως ήρθαμε εδώ για να κατακτήσουμε το τουρνουά και τους χαιρετήσαμε», ανέφερε ο Εσθονός, που μίλησε και για τον Γκομέλσκι, ο οποίος συναντήθηκε στην ταράτσα του ξενοδοχείου της αποοστολής με τον Κώστα Πολίτη, λίγες ημέρες πριν τον τελικό:

«Κάποιους μήνες αργότερα, ο Γκομέλσκι φώναξε σε γεμάτη αίθουσα γιατί δεν του είπα να μπω στον τελικό. Πως μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο στη διάρκεια ενός αγώνα; Ο Γκαράστας (σύμβουλος της ομάδας) είπε επίσης ότι στη συνάντηση πριν από τον τελικό, η πόρτα της αίθουσας χτύπησε και κάλεσαν τον Γκομέλσκι, που δεν γύρισε ποτέ. Δεν το θυμάμαι ακριβώς αυτό το περιστατικό. Όμως γνώριζα πως στην ταράτσα του ξενοδοχείου που μέναμε υπήρχε μια πισίνα. Δεν πηγαίναμε εκεί, αλλά αποφάσισα να πάω μια μέρα. Εκεί τότε βρισκόταν ο Γκομέλσκι και ο προπονητής της Ελλάδας, ο Κώστας Πολίτης. Ένιωσα άβολα και έφυγα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα, όχι την παραμονή του τελικού. Γιατί όμως να συναντηθούν μόνοι τους εκεί, ενώ μπορούσαν να μιλήσουν λόμπι του ξενοδοχείου; Ο Γκαράστας ήταν σίγουρος πως ο τελικός θα δινόταν, ήξερε περισσότερα. Είναι πιθανό το σενάριο να είχε γραφτεί. Πολλές καταστάσεις μου είχαν δημιουργήσει αμφιβολίες».