ΕΕ: Πρόταση για χαλάρωση περιορισμών σε μετακινήσεις από τρίτες χώρες

 ΕΕ: Πρόταση για χαλάρωση περιορισμών σε μετακινήσεις από τρίτες χώρες

Πρόταση για χαλάρωση των περιορισμών στις μη ζωτικές μετακινήσεις από τρίτες χώρες κατέθεσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση συνδυάζει τη λογικής της υφιστάμενης σύστασης, που βασίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας, αλλά με λιγότερα αυστηρά ανώτατα όρια διασποράς του ιού, με τη δυνατότητα μετακινήσεων για εμβολιασμένα άτομα, από χώρες με χειρότερη επιδημιολογική εικόνα.

Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει τα μη ζωτικά ταξίδια από τρίτες χώρες από τον Μάρτιο του 2020, με την εξαίρεση μιας λευκής λίστας, που θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο και ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.

Η λίστα αυτή επί του παρόντος περιέχει μόνο επτά χώρες, καθώς βασίζεται – μαζί με κριτήρια που αφορούν τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται και τον δείκτη θετικότητας – σε ένα πολύ απαιτητικό ανώτατο όριο κρουσμάτων (25 ανά 100.000 πληθυσμό ανά 14 ημέρες). Η Επιτροπή προτείνει το όριο αυτό να αυξηθεί στα 100 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

Επιπλέον, υπό τον όρο ότι η Επιτροπή θα έχει κρίνει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των χωρών προέλευσης πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και θα περιέχουν τα αναγκαία υγειονομικά δεδομένα, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα σε τουρίστες από τρίτες χώρες με μεγαλύτερη διασπορά του ιού να ταξιδέψουν στην Ε.Ε.

Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα – τα οποία, όπως παραδέχθηκε αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος, αναμένεται να αποδειχθούν ακανθώδη –, η Ε.Ε. θα διεκδικήσει όρους αμοιβαιότητας στο άνοιγμά της προς τρίτες χώρες: να δίνεται, με άλλα λόγια, η δυνατότητα και οι Ευρωπαίοι να ταξιδέψουν προς τις χώρες αυτές (έγινε ειδική αναφορά σε αυτό σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο).

Επιπλέον, αποδεκτά για τον σκοπό των μη ζωτικών ταξιδιών θα είναι μόνο εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ή που έχουν ενταχθεί στη λίστα του ΠΟΥ για χρήση εκτάκτου ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό Sputnik V, το οποίο η Ελλάδα ήδη αποδέχεται για την απαλλαγή ταξιδιωτών, από την υποχρέωση να παρουσιάσουν κατά την άφιξή τους αρνητικό τεστ PCR, δεν έχει εγκριθεί από τον EMA και δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του ΠΟΥ.

Βάσει της νέας σύστασης την οποία εισηγείται η Επιτροπή, όπως ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, «τα κράτη-μέλη δεν θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να αναγνωρίζουν εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ ή που δεν είναι στη λίστα του ΠΟΥ».

«Είναι πραγματικά απαρέγκλιτος όρος (sine qua non)», τόνισε, σηματοδοτώντας τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών με τη σπουδή της Αθήνας να κάνει αποδεκτό το ρωσικό εμβόλιο.

Η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο αύριο στην αρμόδια επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) και την Τετάρτη σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (Coreper). Ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο εξέφρασε την προσδοκία η σύσταση να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο πριν τα τέλη του μήνα (απαιτείται ειδική πλειοψηφία, όχι ομοφωνία).

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός «φρένου εκτάκτου ανάγκης» σε περίπτωση που εμφανίζονται ανησυχητικές νέες παραλλαγές του ιού σε συγκεκριμένες τρίτες χώρες. Η αναστολή των ταξιδιών από τις χώρες αυτές θα πρέπει να αποφασίζεται από κοινού από όλα τα κράτη-μέλη, εισηγείται η Κομισιόν.

Πηγή: kathimerini