Η “Σύντομη Ευθυγράμμιση” των Γαλλοελβετικών συνόρων

 Η “Σύντομη Ευθυγράμμιση” των  Γαλλοελβετικών συνόρων

Εκατοντάδες σκάφη παρατάχτηκαν κατά μήκος της λίμνης της Γενεύης (Λεμάν) την Κυριακή σε μια καλλιτεχνική αναπαράσταση των υδάτινων συνόρων μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας που εκτείνονται σε μήκος 59 χλμ.

Το έργο “Σύντομη Ευθυγράμμιση” το οραματίστηκε ο ελβετός αρχιτέκτονας από τη Λωζάνη, Μπαστιάν Μαρζολί ως συλλογική παράσταση για να προβληματιστεί σχετικά με τη φύση των συνόρων, ανέφεραν οι διοργανωτές.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν από σκάφη αναψυχής έως σκάφη με κουπιά, και οι εγγραφές στο δρώμενο αρίθμησαν πάνω από 250 σκάφη και πληρώματα και από τις δύο χώρες.

Η Λίμνη Λεμαν

Η Λίμνη της Γενεύης ή Λίμνη Λεμάν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην κεντρική Ευρώπη (μετά από τη λίμνη Μπάλατον). Το 60% της επιφάνειάς της ανήκει στην Ελβετία (καντόνια Γενεύης, Βω και Βαλαί) και το 40% στη Γαλλία . Η ακτή μεταξύ Νυόν και της Λωζάνης αποκαλείται Λα Κοτ (La Côte), και μεταξύ της Λωζάνης και Βεβέ καλείται Λαβώ (Lavaux).

Η συνολική επιφάνειά της είναι περίπου 582 τ.χλμ., μετρώντας 73 χλμ. στο μήκος. Λόγω της ημισεληνοειδούς μορφής γύρω από το Υβουάρ (Yvoire) στη νότια ακτή, η λίμνη μπορεί να διαιρεθεί σε μια «μεγάλη» στην ανατολή και μια «μικρή λίμνη» στη δύση. 

Η μοναδική επίγεια οδός απορροής των υδάτων της λίμνης είναι ο ποταμός Ροδανός ο οποίος είναι και ο βασικός τροφοδότης της λίμνης σε νερό. Εισέρχεται στη λίμνη στην πόλη Βιλνέβ (Villeneuve) και εξέρχεται στη Γενεύη.

Σχετικά Άρθρα