Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό: Το Ευρωκοινοβούλιο παίρνει θέση για τη χρήση του

 Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό: Το Ευρωκοινοβούλιο παίρνει θέση για τη χρήση του

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ένα εργαλείο, το οποίο θα επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ, ανέφερε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που καλείται σήμερα να καθορίσει τη θέση του αναφορικά με το ζήτημα.

Τόνισε ότι ο στόχος είναι να υπάρχει η ελάχιστη χρήση προσωπικών δεδομένων και να μην υπάρχουν διακρίσεις. Παράλληλα, ο κ. Ρέιντερς σημείωσε ότι χρειάζεται «άμεση δράση για να έχουμε ένα αξιόπιστο εργαλείο όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Ο χρόνος είναι ουσιαστικός και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε το πιστοποιητικό πριν από το καλοκαίρι» τόνισε, αλλιώς επισήμανε, υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού με ασύμβατες λύσεις.

Το πιστοποιητικό αφορά τα ενδοκοινοτικά διασυνοριακά ταξίδια πολιτών της ΕΕ και των μελών της οικογένειάς τους, μαζί με μια διπλή πρόταση για την επέκταση του συστήματος σε υπηκόους τρίτων χωρών, που μένουν νόμιμα ή διαμένουν σε κράτος μέλος της ΕΕ, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Το πλαίσιο που θα χρησιμοποιείται αυτό το πιστοποιητικό δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί πλήρως, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία στο Συμβούλιο σχετικά με το αν θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί σε ολόκληρη την ΕΕ για τους κατόχους του διαβατηρίου, και αν ναι ποιοι, πότε και υπό ποιες συνθήκες.

Τα πιστοποιητικά αυτά προορίζονται να διευκολύνουν τις μετακινήσεις όσων έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον Covid-19. Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τον επόμενο μήνα.

Αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθεται να διασφαλίσει, ότι το σχεδιαζόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ θα είναι ένα έγγραφο που θα κάνει τη διαφορά για τους πολίτες – ένα διαβατήριο δηλαδή, ακριβώς αυτό που η Επιτροπή είπε ότι το πιστοποιητικό δεν μπορεί να είναι.

Σε μια στάση που φαίνεται να έχει ευρεία πολιτική υποστήριξη, οι ευρωβουλευτές θέλουν το πιστοποιητικό να αποκαθιστά την ελευθερία μετακίνησης στους μελλοντικούς κατόχους του και να απαγορεύει στις χώρες της ΕΕ να προσθέτουν επιπλέον περιορισμούς, όπως καραντίνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕφΣυν.

«Ο κόσμος μάς θέτει ένα απλό ερώτημα», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ: «Τι φέρνει αυτό το πιστοποιητικό, ποιος είναι ο άμεσος αντίκτυπός του για τη ζωή μου;

Πιστεύουμε ότι αυτό το πιστοποιητικό θα πρέπει να συνδεθεί με την ελευθερία της κυκλοφορίας. Έτσι ώστε όταν έχετε το πιστοποιητικό, να μπορείτε πραγματικά να μετακινηθείτε ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον χώρο Σένγκεν».

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης δωρεάν εξετάσεις COVID και τα πιστοποιητικά να καλύπτουν μόνο εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σχετικά Άρθρα