Νέο “φρένο” λοιμωξιολόγων στην κυβερνητική αισιοδοξία – Ποια sms παραμένουν, τι θα γίνει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις

 Νέο “φρένο” λοιμωξιολόγων στην κυβερνητική αισιοδοξία – Ποια sms παραμένουν, τι θα γίνει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Η κυβέρνηση τρέχει για το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων και την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, την ώρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τις 3.000, ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 800 ενώ η μακάβρια λίστα των θυμάτων από τον κοροναϊό ολοένα και μεγαλώνει. Οι λοιμωξιολόγοι βλέποντας την αύξηση της κινητικότητας τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας ανησυχούν για νέα έξαρση της πανδημίας η οποία θα αποτυπωθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για την κατάργηση των sms.

  • Αν και η χρησιμότητα τους σταματάει ουσιαστικά με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου εντούτοις αρκετά κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί κατακόρυφα η αύξηση της κινητικότητας όπως και η πιθανότητα διασποράς του Κορονοϊού.

Ωστόσο σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παραμονή του 13032 που αφορά το λιανεμπόριο. Οι αγορές στα καταστήματα θα συνεχίσει να γίνεται τουλάχιστον και την ερχόμενη εβδομάδα με την αποστολή μηνύματος στον συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό και αφού έχει καθοριστεί ραντεβού. Το μέτρο αυτό χαρακτηρίζεται επιτυχημένο από την στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις αποφεύχθηκαν οι ουρές έξω από τα μαγαζιά. 

  • Πολλά θα κριθούν στην πρωινή καθιερωμένη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ειδικούς στο Μαξίμου και εκεί να αναμένεται να «κλειδώσουν» σε μεγάλο βαθμό το τι θα ισχύσει με τα sms. Στην συνέχεια θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων και το απόγευμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις που επιτρέπονταν μέχρι τώρα μόνο τα Σαββατοκύριακα με τον κωδικό «6», απελευθερώνονται από την Δευτέρα και πιθανότατα χωρίς sms. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα αμέσως με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων. Παράλληλα τα ταξίδια από νομό σε νομό όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα επιτραπούν αμέσως με την έναρξη του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Φόβοι για νέα έξαρση

Το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση της πανδημία γίνεται με ιδιαιτέρως αργούς ρυθμούς είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα λοιμωξιολόγους καθώς φοβούνται νέα έξαρση της νόσου κυρίως λόγω της μεγάλης κινητικότητας που θα υπάρξει μέσα στην Μ. Εβδομάδα.

  • «Tο θέμα είναι να τηρηθούν τα μέτρα για να προχωρήσουμε ομαλά. Όχι στους μεγάλους συγχρωτισμούς. Η πασχαλινή έξοδος είναι καλή ευκαιρία για αναζωπύρωση της πορείας, η οποία τώρα είναι σε φάση σταθεροποίησης. Ακόμα δεν μπήκαμε σε ύφεση» τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο Mega δείχνοντας την αγωνία που επικρατεί στο εσωτερικό της αρμόδιας επιτροπής για το επόμενο διάστημα.

Τα δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρξει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων τις δύο επόμενες εβδομάδες, ωστόσο σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ στην Αττική φαίνεται να υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου που φτάνει το 33% αλλά συνεχίζει να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αντίθετα όμως σε Πάτρα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη παρουσιάζεται αύξηση.  

Αλλαγή στρατηγικής στους εμβολιασμούς

Αρχικά η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στους εμβολιασμούς έχοντας εξασφαλισμένες και τις δύο δόσεις με αποτέλεσμα να κινείται αργά η διαδικασία.

Το τελευταίο διάστημα όμως η στρατηγική άλλαξε καθώς οι εταιρείες αλλά και οι δόσεις αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό της πρώτης δόσης και κυρίως της Astra Zeneca καθώς η δεύτερη δόση πρέπει να γίνει μετά από 8 ή 10 εβδομάδες.

  • Μπροστά στην πίεση που υπάρχει για την επιστροφή στην κανονικότητα και της αμφισβήτησης που υπάρχει από τους ηλικιωμένους για το εμβόλιο της Astra Zaneca η κυβέρνηση αποφάσισε να τρέξει με τις ηλικίες από 30 έως 44 οι οποίες θα εμβολιαστούν μόνο με την συγκεκριμένη εταιρεία.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες θα εμβολιαστούν με Pfizer και Moderna ενώ αναμένεται στις 5 Μαΐου να αρχίσουν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια της Johnson & Johnson για τα οποία απαιτείται μία δόση. Στόχος είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί έστω με την μία δόση 5 εκ. πολίτες.

Σχετικά Άρθρα