Αντιφασιστικές κινήσεις: Μετά τη σύλληψη Λαγού να ξηλωθούν τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής

 Αντιφασιστικές κινήσεις: Μετά τη σύλληψη Λαγού να ξηλωθούν τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής

Η ώρα για να οδηγηθεί ο Λαγός στη φυλακή πλησιάζει, καθώς μετά την άρση της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η βέλγικη αστυνομία πρόλαβε και τον συνέλαβε έξω από το σπίτι του. Ο Λαγός – που είναι ο δεύτερος μετά τον Παππά που παρέμεινε τόσο καιρό ελεύθερος – θα προσπαθούσε ίσως να διαφύγει, όπως έκανε και άλλη φορά εξάλλου, αν δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Με ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή αναφέρει πως “είναι ώρα να προχωρήσουμε παραπέρα, για να μην μείνει τίποτα που να παραπέμπει στη δράση της ναζιστικής οργάνωσης, να ξηλωθεί κάθε απομεινάρι της Χρυσής Αυγής και του φασισμού.”

«Η σύλληψη του νεοναζί ευρωβουλετή Λαγού, μετά την άρση της ασυλίας στο ευρωκοινοβούλιο, είναι άλλο ένα βήμα στην εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου, στις 7 Οκτώβρη 2020, της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Χρειάστηκαν επτά ολόκληροι μήνες για να δεί την πόρτα της φυλακής άλλο ένα στέλεχος των δολοφονικών ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση και οι προσκείμενοι σε αυτή δήμαρχοι και περιφερειάρχες βρίσκονται πολύ μακριά από το να πάρουν μέτρα για να ξηλωθούν τα κατάλοιπα της παρουσίας τους σε δήμους και περιφέρειες, να αποπεμφθούν οι εκλεγμένοι με ναζιστικά ψηφοδέλτια, να κλείσουν τα τελευταία γραφεία-ορμητήρια που είναι ακόμη ανοικτά!

Καμία πρωτοβουλία δεν έχει υπάρξει από την κυβέρνηση, για την αποζημίωση των θυμάτων των εγκληματικών και δολοφονικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής».

Γραφεία και θέσεις σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα γραφεία – ορμητήρια της Χρυσής Αυγής έκλεισαν γιατί οι ίδιοι τα εγκατέλειψαν και όχι μετά από παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού.

Ακόμα υπάρχουν γραφεία που φέρουν τις πινακίδες της Χρυσής Αυγής – δηλαδή μιας εγκληματικής οργάνωσης – ενώ τα γραφεία τους στην Αθήνα απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης λειτουργούν ακόμα.

Την ίδια στιγμή εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της εγκληματικής οργάνωσης σε δήμους και περιφέρειες συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή τους στα συμβούλια.

Η αποζημίωση των θυμάτων
Αναφορικά με την αποζημίωση των θυμάτων, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι η Πολιτεία θα μπορούσε να προχωρήσει με δική της πρωτοβουλία στην απόφαση αποζημίωσης, απαλάσσοντας τα θύματα από μία πολύχρονη και πολυδάπανη δικαστική διαμάχη, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσουν.

Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία θα στεκόταν στο πλευρό των θυμάτων της ναζιστικής βίας, ως την ελάχιστη κίνηση συμπαράστασης για τον αγώνα που έδωσαν τόσα χρόνια.

Η σύλληψη του Παππά
Το γεγονός ότι ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής παραμένει ασύλληπτος προκαλεί τα θύματα και έχει γίνει θέμα στον διεθνή τύπο. Μετά τη σύλληψη του Λαγού, ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. είναι να συλλάβει τον Παππά, που κατάφερε να διαφύγει χωρίς να τον πάρει κανείς μυρωδιά.

Στην ανακοίνωση της απόφασης του ΕΚ ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάσης Καμπαγιάννης σχολίασε χαρακτηριστικά:

Το πόσο γρήγορα θα συληφθεί θα δώσει και το αντίστοιχο μήνυμα τιμωρίας και καταδίκης των ναζί. Το μήνυμα δηλαδή που να συμβαδίζει με την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ξηλώσουμε τα απομεινάρια των νεοναζί και τους ακροδεξιούς του Βελόπουλου. Για να μπεί τέλος στη ρατσιστική επίθεση της κυβέρνησης, που στρώνει το δρόμο ξανά στους φασίστες, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες των μεταναστών Μάκι Ντιαμπατέ και Ιμπραήμ Εργκούν», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, που καλεί σε ξεσηκωμό ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό.

Σχετικά Άρθρα