Η νεολαία τρομάζει το Μαξίμου – Σφίγγει ο κλοιός για Πελώνη

 Η νεολαία τρομάζει το Μαξίμου – Σφίγγει ο κλοιός για Πελώνη

Συνεχείς είναι πλέον οι παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό που επιχειρεί να ανατρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο από το Μαξίμου μπορεί επισήμως να εκπέμπεται μια εικόνα αισιοδοξίας για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το Πάσχα, όμως στο παρασκήνιο υπάρχει ανησυχία για την πορεία του κοροναϊού μετά και τις δύο ινδικές μεταλλάξεις της νόσου που εντοπίστηκαν στην χώρα μας.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Ο πρωθυπουργός το πρωί θα έχει μία ακόμη σύσκεψη με τους ειδικούς προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των δεδομένων που υπάρχουν καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία πριν από το Πάσχα.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται να μειώνεται τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο βαθμός θετικότητας, όμως οι εικόνες που επικράτησαν χθες στους εμπορικούς δρόμους που τα καταστήματα ήταν ανοικτά ανησύχησε τους λοιμωξιολόγους, καθώς οι ίδιες εικόνες αναμένεται να επαναληφθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας.

  • Το γεγονός αυτό θα αυξήσει την κινητικότητα και παράλληλα τη διασπορά του κοροναϊού, επιβαρύνοντας το επιδημιολογικό φορτίο.

Ο προβληματισμό στην κυβέρνηση είναι έντονος καθώς επέλεξε να θυσιάσει ουσιαστικά την έξοδο του Πάσχα προκειμένου να ανοίξει η τουριστική περίοδος στις 15 Μαΐου με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα.

Οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί για το απότομο άνοιγμα που θα υπάρξει από τις 3 έως τις 10 Μαΐου που θα λειτουργήσουν σχεδόν όλες οικονομικές δραστηριότητες αλλά και τα σχολεία. Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να αυξηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών έτσι ώστε στα μέσα Μαΐου να έχουν κάνει όσο το δυνατόν περισσότεροι έστω την πρώτη δόση, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι εκκλήσεις προς τους ηλικιωμένους να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπουργικό: Το βάρος στην οικονομία

Ουσιαστικά η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού, στις 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης –  γίνεται κυρίως για να εκπέμψει ένα ακόμη μήνυμα ο πρωθυπουργός προς την κοινωνία ενόψει του Πάσχα.

  • Το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί από τους πολίτες, που θα περάσουν για δεύτερη φορά αυτές τις ημέρες στα σπίτια τους και καταγράφεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις έχει ανησυχήσει το επικοινωνιακό επιτελείου του Μαξίμου, που εκτίμα πως με τις συνεχείς παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα μιλά όμως για την επόμενη μέρα θα κατευνάσει τις αντιδράσεις.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του θα καλέσει εκ νέου τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και να επιλέξουν να περάσουν τις ημέρες αυτές με τους δικούς τους ανθρώπους προτιμώντας τους εξωτερικούς χώρους.

  • Παράλληλα αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας με την επιστροφή στην κανονικότητα και το τέλος της πανδημίας, αλλά θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προσδοκίες που υπάρχουν για τον τουρισμό και στις αντοχές που έδειξε η οικονομία κάτι που αναγνωρίστηκε από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης που την αναβάθμισαν.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει μετά το άνοιγμα της αγοράς το βάρος της στην οικονομία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται καθώς στην συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα αναφερθεί στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Στόχος είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και εκεί απευθυνόντουσαν οι φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν από το Μαξίμου.

  • «Παρά την πανδημία και παρά την κρίση η κυβέρνηση αυτή είναι συνεπής στην υλοποίηση του προεκλογικού τους προγράμματος. Είχα δεσμευτεί ότι θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση» είπε χαρακτηριστικά από την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κινήσεις προς τους νέους για να αλλάξει το κλίμα

Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει με την στάση της νεολαίας που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δείχνει να έχει γυρίσει την πλάτη της στην ΝΔ. Το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει να κρατάει χαμηλούς τόνους και να αποφεύγει να τους «κουνάει το δάχτυλο» όπως έπραττε στο παρελθόν.

Μάλιστα η κυβέρνηση ενόψει του ανοίγματος της αγοράς ετοιμάζεται να ανακοινώσει δράσεις που θα απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους και θα αφορούν τις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό και την διασκέδαση. Όμως το ουσιαστικό crash – test με νεολαία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι αλλαγές της Νίκης Κεραμέως, όπως είναι η αστυνομική φύλαξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εν μέσω πανδημίας είχαν  προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. 

Σε δύσκολη θέση η Πελώνη

Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι ιδιαιτέρως βαρύ για την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Άλλωστε η Αριστοτελία Πελώνη δεν είχε ποτέ ιδιαιτέρες σχέσεις με «γαλάζια» στελέχη καθώς είναι γνωστό πως ιδεολογικά δεν προέρχεται από τον συγκεκριμένο χώρο. Το γεγονός αυτό έκανε να μην είναι ιδιαιτέρως συμπαθής στους περισσότερους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό της έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν βγήκαν στην επιφάνεια οι αναρτήσεις της social media την περίοδο που ήταν δημοσιογράφους και ασκούσε κριτική στη ΝΔ.

  • Σε μια προσπάθεια της να κατευνάσει τα πνεύματα επέλεξε να δώσει συνέντευξη στα ΝΕΑ μιλώντας για τα όσα έζησε την περίοδο που δούλεψε στο συγκρότημα «Λαμπράκη» αλλά και για την κριτική που δέχεται. «Η διαφορά είναι ότι ως δημοσιογράφος ασκούσα κριτική. Τώρα τη δέχομαι. Όταν αυτή είναι καλοπροαίρετη, με βοηθά να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου».

Από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ, η επαγγελματική της πορεία της Αριστοτελίας Πελώνη εξελίχθηκε. Σε αυτό την βοήθησε η πολύ καλή προσωπική σχέση που είχε με τον πρωθυπουργό. Από τα «ΝΕΑ» μετακινήθηκε στην «Καθημερινή» και από εκεί στο Μαξίμου ως αναπληρώτρια του Στέλιου Πέτσα. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έπεισε να κάνω αυτό το βήμα».

Οι μετοχές της έχουν πέσει αρκετά το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του Μαξίμου καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ορκιστεί στην θέση υφυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου. Την ίδια στιγμή μάλιστα έχουν βολιδοσκοπηθεί πρόσωπα προκειμένου να αναλάβουν την συγκεκριμένη θέση.