ΟΗΕ: Μνημειώδης η απόφαση για Φλόιντ – Συστημικός ο ρατσισμός στις ΗΠΑ

 ΟΗΕ: Μνημειώδης η απόφαση για Φλόιντ – Συστημικός ο ρατσισμός στις ΗΠΑ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μισέλ Μπατσελέτ, χαρακτήρισε σήμερα Τετάρτη «μνημειώδη» την ετυμηγορία στην υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία όπως είπε, υπογραμμίζει πόσα πολλά μένει να γίνουν ακόμη, προκειμένου να σταματήσει ο συστημικός ρατσισμός εναντίων ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Φλόιντ στις 20 Μαΐου, μια ετυμηγορία-ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ και καταδίκη του τρόπου, με τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

«Όπως αναγνώρισε το δικαστήριο, τα αποδεικτικά στοιχεία σε αυτή την υπόθεση είναι πεντακάθαρα. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν μια παρωδία δικαιοσύνης», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ.

Η ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάλεσε να οδηγηθούν στα δικαστήρια και άλλες υποθέσεις υπερβολικής χρήσης βίας ή δολοφονιών από αστυνομικούς, λέγοντας πως είναι καιρός να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία αυτών των εγκλημάτων.

«Η υπόθεση αυτή βοήθησε επίσης να αποκαλυφθεί, ίσως πιο καθαρά από ποτέ άλλοτε, πόσα πολλά μένει ακόμη να γίνουν, προκειμένου να αντιστραφεί το ρεύμα συστημικού ρατσισμού που διαποτίζει τις ζωές ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής», επεσήμανε.

Διαδηλωτές στη Μινεάπολη ζήτησαν δικαιοσύνη και στην υπόθεση του Ντάουντε Ράιτ, ενός μαύρου άνδρα που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό, έπειτα από έλεγχο ρουτίνας της τροχαίας στις 11 Απριλίου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου δικαζόταν ο Σόβιν.

«Όπως έχουμε δεί οδυνηρά να συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, οι μεταρρυθμίσεις στα αστυνομικά τμήματα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, ώστε να σταματήσουν τις δολοφονίες ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής», ανέφερε στη δήλωσή της η Μπατσελέτ.

Σχετικά Άρθρα