Δικαίωση για Φλόιντ και Black Lives Matter – Στη φυλακή ο δολοφόνος αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν (vid)

 Δικαίωση για Φλόιντ και Black Lives Matter – Στη φυλακή ο δολοφόνος αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν (vid)

Ο Ντέρεκ Σόβιν οδηγείται στη φυλακή. Ο πρώην αστυνομικός, καταδικάζεται για φόνο δευτέρου βαθμού, φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, θα παραμείνει προφυλακισμένος για οκτώ εβδομάδες, έως ότου ανακοινωθεί η ποινή από τον δικαστή.

Οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για την στυγνή δολοφονία του 46χρονο Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ πέρυσι στη Μινεάπολις, πυροδοτώντας ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυρίας που κορυφώθηκε με τη γέννηση του κινήματος Black Lives Matter.

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Το υπόλοιπο της ζωής του στην φυλακή - «Φάτσα» με  έως και 65 χρόνια ο Ντέρεκ Σόβιν

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια ξέσπασε σε ιαχές, χειροκροτήματα και κλάματα. Οι περισσότεροι φώναζαν ρυθμικά το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ άλλοι φώναζαν «black lives matter» και «ένοχος».

«Ποιος νίκησε; Εμείς νικήσαμε» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε, ενώ αυτοκίνητα περνούσαν κορνάροντας χαρμόσυνα, την ώρα που ένας άνδρας έλεγε προς τ πλήθος μέσω μικροφώνου «μην αφήνετε κανέναν να σας πει ότι η διαμαρτυρία σας δεν έχει αποτέλεσμα».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ χαιρέτισε την ετυμηγορία των ενόρκων, κάνοντας λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία».

«Ένοχος! Η δικαιοσύνη που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία», σχολίασε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Η στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης.

Η δίκη διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην πόλη οργανώνονται και πάλι καθημερινές διαδηλώσεις, μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στρατιώτες της Εθνοφρουράς καλούνται ήδη να μετακινηθούν σε πόλεις της χώρας, ενώ μόνο στην περιοχή της Μινεσότα υπάρχει ήδη δύναμη τριών χιλιάδων στρατιωτών. Όπως μεταδίδει το CNN, το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις έχει αποκλειστεί και τηρούνται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

  • Το Σώμα των ενόρκων, που αποτελείτο από πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, συσκέφθηκαν για τέσσερις ώρες την Δευτέρα και συνέχισαν την διαδικασία το πρωί της Τρίτης (σ.σ. τοπική ώρα), περνώντας συνολικά πάνω από δέκα ώρες για να αποφασίσουν.

Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, «έλεγε» πολλά εξαρχής. Σε μια τόσο σημαντική δίκη, με τα «μάτια» της τοπικής κοινωνίας και ολόκληρου του κόσμου πάνω τους, οι δέκα ώρες θεωρούνται ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα για μια τέτοια απόφαση: Και τελικά οι ειδικοί που το υποστήριζαν αυτό δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος.

Οι πέντε άνδρες και επτά γυναίκες που επιλέχθηκαν για το σώμα των ενόρκων παρέμειναν αποκλεισμένοι σε ξενοδοχείο μέχρι να φτάσουν στην απόφαση για την καταδίκη του. Το σώμα αποτελείται από τέσσερις λευκές γυναίκες, δύο λευκούς άνδρες, τρεις μαύρους άνδρες, μια μαύρη γυναίκα και δύο γυναίκες που αυτοαποκαλούνται ως «πολυφυλετικής καταγωγής». Η ηλικία τους είναι από 20 έως 60 ετών.

Σχετικά Άρθρα