“Κόλαση” στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Η UEFA ανακοίνωσε Champions League με 36 ομάδες απάντηση στην European Super League – Ο ρόλος της JP Morgan

 “Κόλαση” στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Η UEFA  ανακοίνωσε Champions League με 36 ομάδες απάντηση στην European Super League – Ο ρόλος της JP Morgan

Ιστορικές ανατροπές κυοφορούνται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με τη δημιουργία της European Super League από 12 μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ραγδαίες και απρόβλεπτες οι εξελίξεις.

To σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι γεγονός καθώς παρά τις απειλές της UEFA, αλλά και Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, ανακοινώθηκε από 12 συλλόγους η ευρωπαϊκή Super League.

Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία του ποδοσφαίρου είναι γεγονός – Ανακοινώθηκε η ευρωπαϊκή Super League

Οι δώδεκα ομάδες είναι Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη, ενώ αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Η ανακοίνωση:

«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα το νέο Champions League των 36 ομάδων

Το Champions League των 36 ομάδων είναι γεγονός και θα αρχίσει το 2024, όπως ψήφισε η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, αψηφώντας τις εξελίξεις με τη European Super League. Υπέρ ψήφισε και ο Νασέρ αλ Κελαϊφί της Παρί.

Το Champions League συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς να επηρεάζεται από τη δημιουργία της European Super League. Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA το πρωί της Δευτέρας και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Το νέο Champions League θα αφορά 36 ομάδες στην τελική φάση του και οι αλλαγές θα αφορούν για πρώτη φορά τη σεζόν 2024-2025, δηλαδή όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος 2021-2024, για τον οποίον έχουν κλείσει ήδη οι τηλεοπτικές και χορηγικές συμφωνίες.

Οι προτάσεις για τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του Champions League πέρασαν παμψηφεί, αφού δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που σχετίζονται με την ίδρυση της European Super League. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Παρί, Νασέρ αλ Κελαϊφί, ο οποίος αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, ψήφισε υπέρ, παρότι η European Super League έχει απευθυνθεί πολλάκις στους Γάλλους και τους έχει κάνει έκκληση να ενταχθούν κι αυτοί στο νεοσύστατο φορέα.

Οι βασικές αλλαγές

Ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης αλλάζει ριζικά και δεν προστίθενται απλά 4 ομάδες στις υπάρχουσες (δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα πώς θα επιλεγούν οι επιπλέον ομάδες). Η φάση των ομίλων εξαλείφεται και τη θέση της παίρνει ένας μεγάλος όμιλος με 36 ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, δεν παίζουν όλες οι ομάδες μεταξύ τους.

Κάθε μία από τις 36 συμμετέχουσες ομάδες θα δώσει 10 αγώνες (5 εντός έδρας και 5 εκτός έδρας). Οι αντίπαλοί της θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης από διάφορα γκρουπ δυναμικότητας (δεν έχει γίνει γνωστή η διαδικασία σχηματισμού των γκρουπ δυναμικότητας).

Όταν ολοκληρωθούν οι 10 αγωνιστικές, οι 8 ομάδες με την καλύτερη συγκομιδή σε αυτόν τον γιγαντιαίο όμιλο προκρίνονται στην επόμενη φάση, στα νοκ άουτ. Οι ομάδες που θα βρίσκονται στις θέσεις 9-24 θα αγωνιστούν σε διπλά μπαράζ, διεκδικώντας 8 “εισιτήρια” για τη φάση των 16. Εν συνεχεία, η διοργάνωση συνεχίζεται με τον γνωστό τρόπο των διπλών αγώνων σε φάση των 16, προημιτελικά και ημιτελικά και με μονό τελικό.

UEFA: Αποκλεισμός τώρα

Τον άμεσο αποκλεισμό των 12 ομάδων από τις διοργανώσεις της UEFA θέλουν οι άνθρωποι της, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να εναντιωθούν μέχρι τέλους στην European Super League.
Τα επόμενα βήματα της, έπειτα από την επισημοποίηση της ίδρυσης της European Super League, από 12 συλλόγους που γνωστοποίησαν την απόφαση για απόσχιση τους.

Σύμφωνα με το International Sport Press Association, στην UEFA θέλουν τον άμεσο αποκλεισμό των 12 συλλόγων από τις διοργανώσεις της, ενώ παράλληλα θα αξιώσουν και αφαίρεση του τιμητικού σήματος που έχουν οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Λίβερπουλ.

Επιβεβαίωσε η JP Morgan για την χρηματοδότηση

Η JP Morgan επιβεβαίωσε πως θα προσφέρει την χρηματοδότηση για την διοργάνωση της European Super League.
Ο «Κολοσσός» των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαίωσε ότι θα προσφέρει μεγάλο ποσοστό για την αρχική χρηματοδότηση της European Super League, κάτι που προφανώς θα δώσει μεγαλύτερη άνεση στις ιδρυτικές ομάδες για τα πρώτα βήματα της λίγκας.

Στο εξωτερικό αναφέρουν πως οι αγγλικές, οι ισπανικές και οι ιταλικές ομάδες έχουν επικοινωνία και με άλλες εταιρίες, που θα «ντύσουν» τις πρώτες σεζόν ως βασικοί χορηγοί.

Απειλεί FIFA/UEFA η European Super League: «Θα πάμε στα δικαστήρια, έχουμε εξασφαλίσει 4 δισ. ευρώ»!

Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επικρατεί… πανικός και μετά τις απειλές της FIFA και της UEFA προς τις 12 ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους κλειστή λίγκα, με σοβαρότατες ποινές, η European Super League πέρασε στην αντεπίθεση. Με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία που αποκαλύπτει το Associated Press, αναφέρει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δις ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

Πρέμιερ Λιγκ: Δεν δίνει άδεια στις 6 ομάδες να αποσχιστούν από την UEFA

Δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, όπως όλα δείχνουν η Premier League στην απόφαση που πήραν οι Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ να αποσχιστούν από την UEFA και να συμμετάσχουν στην δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League.

Ο Ρίτσαρντ Μάστερς εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής λίγκας σε επιστολές που έστειλε σε όλες τις ομάδες, τις κάλεσε να εκφράσουν την αντίδρασή τους στο νέο αυτό πρότζεκτ.

«Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγγλικές ομάδες και καλούμε όλα τα κλαμπ να που σκέφτονται τη συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση ή την έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν πίσω, προτού προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Δεν υποστηρίζουμε ένα τέτοιο πλαίσιο!

Οι κανόνες της Premier League περιλαμβάνουν μια δέσμευση μεταξύ των ομάδων, ώστε να παραμένουν στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και απαγορεύουν σε άλλα κλαμπ να συμμετέχουν σε άλλες διοργανώσεις χωρίς την άδεια της λίγκας.

Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα ενδεχόμενο στο οποίο μια τέτοια άδεια θα δοθεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτές.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι έξι αγγλικές ομάδες, για να πάρουν μέρος στην ευρωπαϊκή Super League θα χρειαστούν άδεια από την Premier League, κάτι το οποίο η ίδια δεν είναι διατεθειμένη να κάνει.

Σε περίπτωση δε που αγνοήσουν τον κανόνα αυτό, τότε θα τεθούν εκτός αγγλικής λίγκας, με όσες συνέπειες αυτό συνεπάγεται τόσο σε οικονομικό σκέλος, όσο και σε αγωνιστικό.

Σχετικά Άρθρα