Κλιμάκωση στην αν. Μεσόγειο με το γαλλικό ερευνητικό: Επιθετική γραμμή της Άγκυρας, υποβαθμίζει η Αθήνα

 Κλιμάκωση στην αν. Μεσόγειο με το γαλλικό ερευνητικό: Επιθετική γραμμή της Άγκυρας, υποβαθμίζει η Αθήνα

Σοβαρές διπλωματικές διαστάσεις, λίγες μέρες μετά την αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, λαμβάνει το επεισόδιο με την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό του γαλλικού ερευνητικού ενώ έπλεε στην ελληνική ΑΟΖ. Ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλούν και οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς με τις δηλώσεις τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του Υπ. Εξωτερικών.

Είναι χαρακτηριστικό πώς η Αριστοτελία Πελώνη όταν ρωτήθηκε για το θέμα είπε ότι είναι ζήτημα της… Γαλλίας ενώ ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απέφυγε να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη περιοχή ελληνικής κυριαρχίας. Παράλληλα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπάρχει τουρκικό διάβημα στον έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα για την ελληνική navtex ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει απάντηση από ελληνικής πλευράς.

Όσον αφορά στο επεισόδιο παρενόχλησης όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, πρόκειται για περιοχές που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ελληνικού σταθμού. Και, ως εκ τούτου, ο ελληνικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε την απαραίτητη Navtex για τον πλου και τις έρευνες του γαλλικού σκάφους.

Ερωτηθείς για τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία για το θέμα του γαλλικού σκάφους, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, προκειμένου να υποβληθεί διαμαρτυρία, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως είναι η τουρκική πλευρά που πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

  • Σχετικά με τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς ότι το γαλλικό πλοίο βρισκόταν εντός της ζώνης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που ορίζει -δήθεν- την ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το μνημόνιο είναι ανυπόστατο και πως «για μας δεν υπάρχει».

Οσον αφορά τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αρ. Πελώνη, ότι το περιστατικό με το γαλλικό σκάφος αφορά την γαλλική πλευρά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι, δεδομένου ότι το πλοίο είναι γαλλικό, το θέμα αφορά -και- τη γαλλική πλευρά.

Ο Α. Παπαϊωάννου εξήγησε, επίσης, ότι το L’ATALANTE ξεκίνησε από το Ιόνιο Πέλαγος, συνέχισε να πλέει νότια της Κρήτης και τώρα υπολογίζεται ότι κινείται μεταξύ Καρπάθου και Κάσσου.

Επιπλέον ανέφερε ότι το γαλλικό αίτημα για το ερευνητικό σκάφος υποβλήθηκε στην Ελλάδα για περιοχές αρμοδιότητας των ελληνικών σταθμών, καθώς και σε διεθνή ύδατα.

Η δήλωση Πελώνη και η αντίδραση Κατρούγκαλου

Νωρίτερα πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό με το ερευνητικό σκάφο «L’Atalante» απάντησε ότι το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα αλλά τη Γαλλία!

Στο 15:21, του βίντεο που ακολουθεί η δημοσιογράφος του ALPHA ρωτά την κ. Πελώνη εάν ισχύει ότι τουρκική φρεγάτα «απείλησε» το γαλλικό ερευνητικό νότια της Κρήτης κι εάν αληθεύει ότι κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα. Ο ίδιος επίσης ρωτά εάν αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους η Άγκυρα.

«Δεν αναμένω κάτι, έχουμε πει επανειλημμένα ως προς τα ελληνοτουρκικά ότι εμείς επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και αποκλιμάκωση, το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά, θα επαναλάβω ότι εμείς στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα για να υπάρξει σε μία πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και το κομμάτι αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα».

Το ζήτημα προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει:

“Η Κυβ Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους απο τουρκική φρεγάτα εντός της ελληνικής ΑΟΖ “αφορά τη γαλλική πλευρά”! Συμφωνεί το ΥΠΕΞ ή πρόκειται να ασκήσει αυστηρό διάβημα στην Τουρκία;”

Παράλληλα με νεότερη ανάρτηση υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αφήνει νέα ερωτήματα.

ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

“Το ΥΠΕΞ “άδειασε” την κυβ. εκπρόσωπο αλλά αφήνει νέα ερωτηματικά: η παρενόχληση έγινε εντός «περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας» έκδοσης Navtex ή εντός της ελληνικής ΑΟΖ; Θα γίνει το αναγκαίο διάβημα στην Τουρκία;”

Η Τουρκία, κάνοντας χρήση του παράνομου μνημονίου με την Λιβύη, με μία πρωτοφανή κίνηση που παραπέμπει σε εμπόλεμη κατάσταση, έστειλε το πολεμικό της πλοίο με σκοπό να απειλήσει το γαλλικό προκειμένου να αποχωρήσει από την περιοχή, ισχυριζόμενη ότι βάσει του παράνομου μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σαράτζ, η περιοχή είναι υπό τουρκική κυριαρχία!

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού παρακολουθεί το γαλλικό ερευνητικό σκάφος L’ ATALANTE, το οποίο πλέει βόρεια της Καρπάθου.

Σχετικά Άρθρα