Αρνητική εξέλιξη: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

 Αρνητική εξέλιξη: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναμένεται να ζητήσουν τη διακοπή της χορήγησης του μονοδοσιακού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών θρομβώσεων σε έξι γυναίκες.

Οι δύο ομοσπονδιακές αρχές θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της J&J σε ομοσπονδιακές υπηρεσίας και θα παροτρύνουν τις Αρχές των πολιτειών να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν σχετικά με την απόφαση, αναφέρουν οι New York Times.

Oι έξι γυναίκες ήταν ηλικίας 18 με 48 ετών. Η μία γυναίκα πέθανε, ενώ η δεύτερη στη Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το 0,0001% αυτών που εμβολιάστηκαν είχαν την ανεπιθύμητη αντίδραση.

Η κίνηση των υγειονομικών αρχών χαρακτηρίζεται ως σύσταση για τους επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου. Ανάλογη σύσταση αναμένεται και από τους κρατικούς αξιωματούχους υγείας.

Το επόμενο διάστημα, επιστήμονες του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του CDC αναμένεται να εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί. Ήδη, αύριο έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC.

Η διαδικασία διακοπής στη χορήγηση του εμβολίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες εμβολιασμού στις ΗΠΑ σε μία περίοδο που σε πολλές πολιτείες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί να προσέλθουν για εμβολιασμό.

Tι μεταδίδουν οι New York Times:

Ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας ζήτησαν την Τρίτη άμεση παύση στη χρήση του εμβολίου μονής δόσης Johnson & Johnson με κοροναϊό, αφού έξι παραλήπτες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που αφορούσε θρόμβους αίματος εντός περίπου δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Και οι έξι παραλήπτες ήταν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών. Μία γυναίκα πέθανε και μια δεύτερη γυναίκα στη Νεμπράσκα νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση.

Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει πυροβολισμούς Johnson & Johnson μέχρι στιγμής, και περίπου εννέα εκατομμύρια περισσότερες δόσεις έχουν σταλεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Προτείνουμε μια παύση στη χρήση αυτού του εμβολίου με μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Δρ. Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων και η Δρ Anne Schuchat, κύρια αναπληρωτής διευθυντής του CDC, είπε σε κοινή δήλωση. “Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες.”

Σχετικά Άρθρα