Γιατί ξαφνικά ο Μητσοτάκης παίρνει αποστάσεις από Τσιόδρα και επιτροπή ειδικών

 Γιατί ξαφνικά ο Μητσοτάκης παίρνει αποστάσεις από Τσιόδρα και επιτροπή ειδικών

Ευθύνες στους λοιμωξιολόγους για καθυστερήσεις και συνέχεις διαφοροποιήσεις αλλά και στα μέσα ενημέρωσης που τους καλούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, επέρριψε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Star». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την επιλογή των συνεχιζόμενων lockdown, προανήγγειλε ουσιαστικά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών από τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν έλλειψαν και τα «καρφιά» για τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της πανδημίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στρέφει για πρώτη φορά τα βέλη του στην επιτροπή των ειδικών τονίζοντας πως η κυβέρνηση καταθέτει τις προτάσεις δίνοντας ορισμένες πολιτικές κατευθύνσεις, αλλά δεν παρεμβαίνει στην εισήγηση που θα λάβουν οι λοιμωξιολόγοι

  • «Η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο. Και η Επιτροπή, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γνωρίζει ότι η προτίμηση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία, εάν μιλάμε για άνοιγμα σχολείων, είναι πρώτα τα λύκεια και όχι πρώτα τα δημοτικά γιατί έχουμε το πρόβλημα των πανελληνίων εξετάσεων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα έκανε λόγο για καθυστερήσεις και διαφοροποιήσεις από την πλευρά των λοιμωξιολόγων και άφησε αιχμές εναντίον των μέσων ενημέρωσης που αναδεικνύουν αυτές τις διαφορετικές απόψεις καθώς προκαλείται σύγχυση στην κοινωνία. 

  • «Υπάρχει μια ευθύνη προφανώς και δική σας, των μέσων, γιατί φιλοξενείτε με πάρα πολύ μεγάλη άνεση πάρα πολλούς ειδικούς των οποίων οι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα, υπάρχει μία ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή γιατί άπαξ και η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση πρέπει, νομίζω, όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μην μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star.

Τα δύο «καρφιά» στον Τσιόδρα

Αν και αρχικά ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως λείπει από τις καθιερωμένες ενημερώσεις ο Σωτήρης Τσιόδρα ρίχνοντας την ευθύνη της απουσίας του φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση», στην συνέχεια πήρε δύο φορές αποστάσεις από τον πρόεδρο της επιτροπής.

Στην μία τον κατονόμασε στην άλλη όχι. Ο πρωθυπουργός πήρε σαφείς αποστάσεις από την εκτίμηση του Σωτήρη Τσιόδρα ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε περίπου 1000 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία.

«Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις. Θέλω να τονίσω ότι είναι οι απαισιόδοξες προβλέψεις, διότι υπάρχουν και αισιόδοξες προβλέψεις προφανώς, που δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα»

Η δεύτερη αιχμή αφορούσε την διαφοροποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα για το άνοιγμα των λυκείων αλλά και το γεγονός πως δημοσιοποίησε αυτή την στάση του.  Αυτή την φορά όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον κατονόμασε.

  • «Όπως είπαμε και για το ζήτημα των σχολείων, υπήρχαν επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Θεωρώ όμως πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν -να δώσω ένα παράδειγμα- να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής». Αξίζει να σημειώσουμε πως εκτός από τον Σωτήρη Τσιόδρα αρνητικός στο άνοιγμα των σχολείων ήταν και Νίκος Σύψας που έχει εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα από τα τηλεπαράθυρα.

Λάθος επικοινωνιακοί χειρισμοί

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν τα κυβερνητικά στελέχη στις δημόσιες τοποθετήσεις τους μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες και παραδέχθηκε πως έγιναν λάθος επικοινωνιακοί χειρισμοί.

  • «Τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε μια  εικόνα μιας σύγχυσης ως προς το μήνυμα, που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με το σχέδιο μας, με την αποτελεσματικότητα μας στη λήψη των μέτρων. Ήταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας. Για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου

Σχολιάζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την συνέντευξη του πρωθυπουργού, υποστήριξε πως απέφυγε να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική σημειώνοντας πως επιχείρησε να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα επιτυχία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  • «Χωρίς ίχνος ουσιαστικής αυτοκριτικής και έχοντας χάσει κάθε αξιοπιστία, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε και πάλι απόψε ως ένας εκτός τόπου και χρόνου πρωθυπουργός» τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε για μία ακόμη φορά να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους για τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση με τις πολιτικές που εφαρμόζει.

  • «Για το δε μπάχαλο που προκαλεί η πολιτική του βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και καταστρέφοντας την οικονομία, ως συνήθως φταίνε οι άλλοι. Από τους πολίτες έως τους επιστήμονες και τα ΜΜΕ. Γι’ αυτόν το μόνο πρόβλημα είναι η επικοινωνία. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ανίκανος είναι να διαχειριστεί την διπλή κρίση που μαστίζει την χώρα και άρα πόσο επικίνδυνος. Να ξέρει ότι για τους πολίτες η ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο έχει ένα όνομα: Μητσοτάκης» καταλήγει η Κουμουνδούρου.

ΚΚΕ: Χρεοκοπημένη κυβερνητική γραμμή

Το ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως εξακολουθεί να μεταθέτει την ευθύνη, στο λαό και την «κούραση» του, για την εξέλιξη της πανδημίας. «Συνέχισε ακάθεκτος στη γνωστή, πεπατημένη, αλλά και χρεοκοπημένη -ως προς τις λαϊκές ανάγκες- κυβερνητική γραμμή» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Περισσός και προσθέτει «αυτό που χρειάζεται ο λαός δεν είναι απλά «ανάσες ελευθερίας», αλλά πραγματική ελευθερία από αυτή την βάρβαρη πολιτική».

ΜέΡΑ25: Έδειξε την τακτική για την επόμενη μέρα

Για νέο μνημόνιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση λόγω των οικονομικών προβλημάτων από την πανδημία τονίζει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25. «Δεν ανέλαβε καμία απολύτως ευθύνη, υποδεικνύοντας και πάλι τους πολίτες ως υπαίτιους, έκανε λόγο και για έναν «δρόμο δυναμικής ανάπτυξης» μετά την πανδημία, δείχνοντας από τώρα την τακτική του για την επόμενη μέρα: H μαρμάρινη πινακίδα που θα σηματοδοτήσει αυτό τον «δρόμο» θα γράφει “Μνημόνιο 5.0, επί Πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη» σημειώνει το ΜέΡΑ25.

Σχετικά Άρθρα