Μετωπική στη Βουλή για πανδημία και οικονομικές επιπτώσεις – Η επίθεση της αντιπολίτευσης και οι άμυνες της κυβέρνησης

 Μετωπική στη Βουλή για πανδημία και οικονομικές επιπτώσεις – Η επίθεση της αντιπολίτευσης και οι άμυνες της κυβέρνησης

Σύσσωμη απέναντι στον πρωθυπουργό θα βρεθεί η αντιπολίτευση στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, μετά  από ερώτηση που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά για την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις. Οι εκ του αποτελέσματος λάθος χειρισμοί στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με τα κρούσματα να σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο αυξάνοντας παράλληλα την πίεση στα νοσοκομεία έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην κοινή γνώμη κάτι που αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Με ένα επικοινωνιακό μπαράζ κινήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί τις πολιτικές του, τις οποίες αποδομούν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Είναι ενδεικτικό πως λίγα 24ωρα πριν από την σημερινή πολιτική σύγκρουση, η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα χαλάρωσης, την στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασαν στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της κρίσης.

Επίσης ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες, το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τους κοινοτικούς πόρους να αναμένονται στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του χρόνου. Παραμονή της συζήτησης στη βουλή το Μαξίμου μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε, ανακοίνωσε μέτρα για την στήριξη της εστίασης.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η κόπωση που έχει επέλθει στην κοινωνία από τα συνεχιζόμενα μέτρα, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχουν φέρει δημοσκοπική πρώτη, πλήττοντας και την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη.   

  • Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας οι οποίες έγιναν μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Παράλληλα θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, στην προμήθεια των self – test και την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών.

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ισχυριστεί πως η κυβέρνηση κατάφερε να αντέξει στην υγειονομική κρίση γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, ενώ θα αναφερθεί και στα 36,5 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για την στήριξη επιχειρήσεων και των εργαζομένων, από την αρχή της πανδημίας.

Κριτική εφ’ όλης της ύλης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει εφ’ όλης της ύλης κριτική στον πρωθυπουργό με στόχο να τον φέρει σε θέση απολογούμενου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορήσει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει την πολιτική ευθύνη για την αποτυχία της ανάσχεσης της πανδημίας υπενθυμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση τον είχε προειδοποιήσει πως τα συνεχιζόμενα lockdown θα έφερναν αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που ανέμενε.

  • Επίσης θα επαναλάβει πως το Μαξίμου επιχείρησε να δικαιολογήσει την αύξηση των κρουσμάτων ρίχνοντας τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συγκεντρώσεις, ενώ δεν έγιναν έλεγχοι στους χώρους εργασίας και δεν άλλαξε η κατάσταση στα μέσα μεταφοράς εκεί που όπως θα υποστηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται η μεγάλη διασπορά της νόσου.

Παράλληλα θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές. Δεν αποκλείεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφερθεί και στην προανακριτική εναντίον του Νίκου Παππά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό που απουσίαζε εκείνη τη μέρα από τη βουλή, για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό.

Για αποτυχία της κυβέρνησης θα μιλήσει η Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά που θα πάρει πρώτη τον λόγο καθώς με την ερώτηση της προκάλεσε την σημερινή συζήτηση στη βουλή, θα κατηγορήσει για αποτυχία και ολιγωρία την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα θα επισημάνει πως ρίχνει την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες πετώντας τους το «μπαλάκι» για την εξέταση του κοροναϊού μέσω των self – test και των rapid test.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα αναφερθεί στον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών καθώς μόλις το 5,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ενώ θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση που κρατάει τις ιδιωτικές κλινικές μακριά από την μάχη για τον κοροναϊό. Όσον αφορά την οικονομική στήριξη η Φώφη Γεννηματά θα τονίσει πως δεν ήταν αρκετά καθώς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την απειλή λουκέτων ενώ οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Σχετικά Άρθρα