Ψαλιδισμένο δώρο Πάσχα για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε αναστολή

 Ψαλιδισμένο δώρο Πάσχα για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε αναστολή

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν από κοινού ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κωστής Χατζηδάκης κινούνται στην ίδια συνταγή με όσα έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, καθώς χαρακτηρίζονται ανεπαρκή από την αγορά και τον κόσμο της εργασίας. Πρόκειται για μέτρα που έχουν βυθίσει τη χώρα σε ύφεση και τα νοικοκυριά σε ασφυξία.

Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι θα μπεί «μαχαίρι» στο δώρο Πάσχα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μειώσεις 5% – 40% στο δώρο Πάσχα ενδέχεται να δούν έως 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν μειωμένο δώρο Πάσχα, που θα υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ).

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, θα δοθεί δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου-Απρίλιου 2021. Το συνολικό κόστος για την κυβέρνηση ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα, μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 500 ευρώ.

Αν είναι εργαζόμενος που βρίσκεται ακόμη σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021, περίπου 2,5 μήνες, τότε θα λάβει δώρο από τον εργοδότη 183 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό με βάση το την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ θα τα λάβει από το κράτος, που θα είναι περίπου 162 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 345 ευρώ δώρο Πάσχα. Δηλαδή θα υποστεί μείωση 31%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση για τους πιο υψηλόμισθους αναμένεται να φτάσει το 40%.

Το δώρο Πάσχα 2021 υπό κανονικές συνθήκες καταβάλλεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου. Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως έκανε πέρυσι, αναμένεται να δώσει παράταση καταβολής για τις πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις.