Σερβία: Συρρέουν χιλιάδες πολίτες από τη Βόρεια Μακεδονία για δωρεάν εμβολιασμό

 Σερβία: Συρρέουν χιλιάδες πολίτες από τη Βόρεια Μακεδονία για δωρεάν εμβολιασμό

Η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψε χθες Παρασκευή 1.422 νέα κρούσματα κοροναϊού, την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στην χώρα από τότε που ξεκίνησε η επιδημία. Ταυτόχρονα ιδιαίτερα υψηλός ήταν χθες και ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο 33,5%, ενώ 33 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από κοροναϊό κατέληξαν.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη βαλκανική αυτή χώρα των μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον στις 124.910, ενώ ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της νόσου έφθασε τους 3.607.

  • Στο μεταξύ μερικές χιλιάδες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στη Σερβία και στο Βελιγράδι για να εμβολιαστούν δωρεάν κατά της Covid -19.

Η Σερβία έχει γνωστοποιήσει ότι είναι σε θέση να εμβολιάσει πολίτες ξένων χωρών, αν αυτοί έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά αίτηση στις υγειονομικές αρχές της Σερβίας και έχουν λάβει απάντηση.

  • Οι εμβολιασμοί ξένων πολιτών γίνονται μόνο στο Βελιγράδι, στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο της σερβικής πρωτεύουσας. Σε αυτούς χορηγείται αποκλειστικά εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και όχι εμβόλια άλλων εταιρειών που επίσης διαθέτει η Σερβία.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για εμβόλια που προμηθεύτηκε η Σερβία για την ανοσοποίηση του δικού της πληθυσμού, όμως αρκετοί Σέρβοι αποφεύγουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της συγκεκριμένες εταιρείας και υπάρχει κίνδυνος οι ποσότητες των εμβολίων αυτών να λήξουν και να πεταχτούν. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η Σερβία τα προσφέρει δωρεάν σε πολίτες γειτονικών χωρών, στις οποίες δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εμβόλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα