“Φρένο” στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

 “Φρένο” στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Προς νέα καθυστέρηση η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που είχε αποφασιστεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020, καθώς παρά την ψήφιση του από τα γερμανικά κοινοβούλια, προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τρενάρει τη διαδικασία.

Ειδικότερα, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη απαγόρευσε το απόγευμα της Παρασκευής, με προσωρινή διάταξη, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να υπογράψει το νόμο για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση που επέβαλε το Δικαστήριο θεωρείται σκληρό πλήγμα για την κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε στηρίξει πέρσι το Ταμείο αυτό, σπάζοντας ένα ταμπού στη χώρα της. Οι πολέμιοι του στη Γερμανία εκτιμούν, ότι το γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει στη χώρα να αναλάβει το βάρος του χρέους άλλων χωρών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέβαλε σήμερα τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, λόγω μιας προσφυγής που έχει κατατεθεί εναντίον αυτού του μηχανισμού, επειδή χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κοινό χρέος.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το νομοσχέδιο «δεν θα πρέπει να μονογραφεί από τον αρχηγό του κράτους», μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή, παρά την ψήφιση του το πρωί από την Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ) και χθες από την Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ).

Έτσι αναβάλεται η υλοποίηση του Ταμείου, ύψους 750 δισεκ. ευρώ, τη στιγμή που πλήττονται ολόκληρους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω του κοροναϊού. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο μηχανισμός, για τον οποίο διαπραγματεύτηκαν το καλοκαίρι του 2020 οι «27» ηγέτες, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία της Covid-19.

Το Ταμείο Ανάκαμψης βασίζεται σε έναν μηχανισμό κοινού χρέους όλων των κρατών μελών και ένα μέρος των χρημάτων θα καταβληθεί με τη μορφή επιδοτήσεων (312,5 δισεκατομμύρια), ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Αυτόν τον μηχανισμό κοινού χρέους αμφισβητούν οι προσφεύγοντες στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μια ένωση που αποκαλείται “Συμμαχία για τη Λαϊκή Βούληση”. “Οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν στην ΕΕ να δανείζεται χρήματα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Συμβούλιο της ΕΕ να αποφασίσει, για πρώτη φορά, να δανειστεί από τις αγορές κεφαλαίων”, γράφει η οργάνωση αυτή στον ιστότοπό της.

Η γερμανική ακροδεξιά, το κόμμα AFD, έχει επίσης ανακοινώσει ότι προτίθεται να προσβάλει το Ταμείο ως αντισυνταγματικό.

Σχετικά Άρθρα