Σύνοδος Κορυφής: Πιο αυστηρό το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

 Σύνοδος Κορυφής: Πιο αυστηρό το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

European Council President Charles Michel chairs a video conference on security and defence in Brussels, Belgium on February 26, 2021.

Βελτιώσεις στις αναφορές για την Τουρκία περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου ξεκίνησε το μεσημέρι.

Το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.
Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο λεκτικό έχουν βελτιωθεί τα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό.

Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

Σε δήλωσή του, πριν την έναρξη της Συνόδου, ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι: “Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση”.

Σχετικά Άρθρα