Φον ντερ Λάιεν: Τι είπε στη Σύνοδο για τα εμβόλια

 Φον ντερ Λάιεν: Τι είπε στη Σύνοδο για τα εμβόλια

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού, τις δόσεις που αναμένει η Ε.Ε. τους επόμενους μήνες, αλλά και τις παραλαβές για τις χώρες παρείχε η πρόεδρος της Κομισιόν στους ηγέτες των «27» στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι από τα 450 εκατ. Ευρωπαίους, τα 62 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με μια δόση τουλάχιστον και εξ αυτών μόνο τα 18,2 εκατ. έχουν κάνει 2 δόσεις.

Οι 27 χώρες έχουν παραλάβει περίπου 88 εκατ. εμβόλια από τις φαρμακευτικές, ενώ 77 εκατ. εμβόλια έχουν εξαχθεί από την ΕΕ από την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις 77 εκατ. εξαγωγές μόνο στη Βρετανία έχουν φτάσει 21 εκατομμύρια εμβόλια, ανάμεσά τους ένα από την AstraZeneca και τα υπόλοιπα από την Pfizer/Biontech.

Η Ε.Ε. αναμένει άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου, από αυτές, οι 66 εκατ. είναι της Pfizer, 10 εκατ. της Moderna και 30 εκατ. της AstraZeneca. Η βρετανοσουηδική εταιρεία πάντως, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει λιγότερα.

Με βάση τα στοιχεία, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν υποσχεθεί 360 εκατομμύρια εμβόλια για το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Από αυτά τα 200 εκατ. είναι της Pfizer, τα 35 εκατ. από τη Moderna και τα 70 εκατ. από την AstraZeneca.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι πρώτες 55 εκατ. δόσεις από την Johnson&Johnson.

Σχετικά Άρθρα