Νέες καταγγελίες για την ΕΛ.ΑΣ. από τους συλληφθέντες στη Νέα Σμύρνη – “Φέρνουν άλλους δύο, μελανιασμένους από το ξύλο”

 Νέες καταγγελίες για την ΕΛ.ΑΣ. από τους συλληφθέντες στη Νέα Σμύρνη – “Φέρνουν άλλους δύο, μελανιασμένους από το ξύλο”

Νέες καταγγελίες συλληφθέντων στη Νέα Σμύρνη, για κακομεταχείριση στη ΓΑΔΑ, δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η πρώτη καταγγελία είναι του 19χρονου που έχει καταγραφεί σε βίντεο να πέφτει πάνω του μηχανή της ομάδας ΔΡΑΣΗ, περιστατικό για το οποίο έχει διαταχθεί ΕΔΕ, έχουν ταυτοποιηθεί οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί και ο ίδιος το περασμένο Σάββατο κατέθεσε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Η μαρτυρία του για την προσωρινή κράτησή του στη ΓΑΔΑ περιλαμβάνει βρισιές και καψώνια από αστυνομικούς, πολύωρη απαγόρευση επικοινωνίας με δικηγόρους, αλλά και περιγραφή ειδικού καθεστώτος για συγκρατουμένους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξυλοδαρμός Νέα Σμύρνη: Απομακρύνθηκε ο διοικητής της “ΔΙΑΣ” – Τοποθετήθηκε σε άλλο πόστο

Η δεύτερη καταγγελία είναι συλληφθέντος που δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του (αυτά είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»). Περιγράφει το ίδιο καψώνι των αστυνομικών, που μες στη νύχτα τούς έβαζαν να γδύνονται και να κάνουν βαθύ κάθισμα, ενώ επισημαίνει την ειδική μεταχείριση ορισμένων, μεταξύ των οποίων δύο ατόμων που τα μετέφεραν την επόμενη μέρα στα κρατητήρια του έβδομου ορόφου, σε πλήρη απομόνωση και «δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους επειδή ήταν μελανιασμένα από το ξύλο».

Θυμίζουμε ότι ο Αριστοτέλης Παπαζαχαριουδάκης έχει μιλήσει στην «Εφ.Συν.» και έχει καταθέσει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για οκτάωρο βασανισμό πριν μεταφερθεί στα κρατητήρια του εβδόμου, όπου παρέμεινε σε καθεστώς απομόνωσης με τον συγκρατούμενό του.

Στην απολογία της στην ανακρίτρια η 18χρονη αναφέρθηκε στη σωματική και λεκτική βία που υπέστη από αστυνομικούς που της είπαν: «θα φτύσεις κι άλλο αίμα» και «θα σε γαμήσω στο στενό». Η ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται ότι η κοπέλα έχει καταθέσει τα ίδια στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, αλλά ισχυρίζεται ότι η υπόθεση έχει προσώρας κλείσει επειδή η 18χρονη δεν επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά των αστυνομικών. Ωστόσο, η έρευνα μπορεί να διαταχθεί αυτεπάγγελτα.

“Οσα έζησα από τη στιγμή που η μηχανή της ομάδας ΔΡΑΣΗ έπεσε πάνω μου”

«Λίγα λεπτά πριν από τη σύλληψή μου, μηχανή της ομάδας ΔΡΑΣΗ έπεσε πάνω μου και αυτό έχει καταγραφεί σε βίντεο. Χτυπήθηκα με κλομπ στο κεφάλι, με έβριζαν, μου τράβαγαν τα μαλλιά και την ώρα που με οδηγούσαν στην κλούβα μού έλεγαν “πουτανάκι, αδερφή, θα δεις τι θα πάθεις μέσα”. Στην κλούβα ήμουν μαζί με άλλα έξι άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ανήλικοι. Μας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ περίπου στις 10 το βράδυ και μέχρι το επόμενο πρωί δεν μας είχε πει κανείς τίποτα: ούτε αν θα αφεθούμε ελεύθεροι ούτε γιατί κατηγορούμαστε. Το κινητό μου είχε κατασχεθεί και μέχρι το επόμενο πρωί δεν μου είχε επιτραπεί να επικοινωνήσω με κανέναν. Από την Τετάρτη 10 Μαρτίου μέχρι και το Σάββατο 13 Μαρτίου ήμουν προσωρινά κρατούμενος στον έκτο όροφο της ΓΑΔΑ.

Η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν τραμπουκισμοί και επιλεκτική μεταχείριση κάποιων. Δεν επέτρεψαν καθόλου σε δύο από τους συλληφθέντες να βγουν από το κελί για τρεις μέρες, ούτε για να πάνε στην τουαλέτα, και δεν τους έδιναν νερό. Μπουκαλάκια με νερό τούς δίναμε εμείς κρυφά, τους τα σφηνώναμε στα κάγκελα και αφού έπιναν, τα χρησιμοποιούσαν για την ανάγκη τους. Σε ένα άλλο κελί κρατούνταν δύο κοπέλες, ούτε αυτές τις άφησαν να βγουν καθόλου. Η μία ήταν η 18χρονη που έχει καταγγείλει ξυλοδαρμό και σεξουαλική παρενόχλησή της από αστυνομικούς. Ηταν εμφανώς χτυπημένη και το μάτι της ήταν μαυρισμένο. Ακουγα να της φωνάζουν “σκάσε μωρή πουτάνα”.

Κάποια στιγμή ήρθε ένας αστυνομικός με πολιτικά και μας είπε: “Δεν σας αρέσει πώς μιλάμε εμείς οι μπάτσοι;”. Δεν απάντησε κανείς και συνέχισε: “Ετσι, μαλακισμένα, στις πορείες ξέρετε να κάνετε τους μάγκες, εδώ είστε πουτανάκια”. Πριν πάμε στον εισαγγελέα μάς έγδυσαν για σωματικό έλεγχο, αλλά το βράδυ μάς διέταξαν ξαφνικά να βγούμε στον διάδρομο και έναν έναν μας οδηγούσαν σε ένα δωμάτιο, όπου μας ανάγκαζαν να βγάζουμε τα ρούχα μας και να κάνουμε βαθύ κάθισμα μπροστά σε δύο αστυνομικούς.

Την περασμένη Παρασκευή κλήθηκα να καταθέσω στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για το περιστατικό με τη μηχανή που πέφτει πάνω μου, για το οποίο έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Για το τραύμα στο κεφάλι μου διαθέτω ιατρική γνωμάτευση και εξέταση από ιατροδικαστή».

“Φέρνουν άλλα δύο άτομα, μελανιασμένα από το ξύλο, ίσα που περπατάνε…”

«Τρίτη βράδυ, ΓΑΔΑ, 6ος όροφος. 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά. Στα μάτια τους είμαστε ήδη ένοχοι και θα κάνουν τα πάντα για να πληρώσουμε για τον χτυπημένο συνάδελφό τους. Και το έκαναν. Μετά από τις βίαιες προσαγωγές μας, ήρθε η ώρα να ρίξουν κλήρο για το ποιος θα φύγει και ποιος θα μείνει. Στοιχεία έτσι κι αλλιώς δεν έχουν για κανέναν. Ο κλήρος πέφτει σε 15 άτομα, οι μισοί ανήλικοι. Τώρα είμαστε δικοί τους. Ξεκινάμε. Απειλές, βρισιές, ξεφτίλισμα, ξύλο. Ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Δεν ξεχωρίζουν κοπέλες, αγόρια, παιδιά. Για αυτούς είμαστε όλοι το ίδιο – αλήτες, κωλόπαιδα, που θα μας λιώσουν. Αποτελούμε απειλή.

Τετάρτη πρωί, ΓΑΔΑ, 6ος όροφος. Στα ίδια παγκάκια ακόμη, έξω από τα γραφεία των ανακρίσεων. Νερό, φαγητό, ύπνος… αυτά είναι πολυτέλειες. Εδώ κάνουν κουμάντο ο φόβος, η τρομοκρατία, το τσουβάλιασμα. Εδώ κάνουν κουμάντο αυτοί. Ερχεται, όμως, το γλυκό. Ψευδείς, στημένες δικογραφίες. Ολες “μαγειρεμένες”, με καθόλου αγνές προθέσεις. Καταλογίζουν ευθύνες χωρίς κανένα στοιχείο. Πρόκληση φθοράς, κατοχή εκρηκτικών υλών, εμπρησμοί. Απόπειρα ανθρωποκτονίας. Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Μάλλον είναι προειδοποίηση και για τους έξω… Οποιος πέσει στα χέρια μας, με ή χωρίς λόγο, θα τον τσακίσουμε. Ψυχικά, σωματικά και δικαστικά. Καβάλας αποτυπώματα – Ευελπίδων ανακρίτρια – προθεσμία για την απολογία μας και πάλι μέσα.

Τετάρτη βράδυ – Σάββατο πρωί, ΓΑΔΑ, 7ος όροφος πια. Δύο κελιά. Ενα για τις δύο κοπέλες και ένα για τα οκτώ αγόρια. Σε λίγο τα κελιά θα γίνουν τρία. Μόλις έφεραν άλλα δύο άτομα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Είναι μελανιασμένα από το ξύλο. Ισα που περπατάνε. Πλήρης απομόνωση γι’ αυτούς. Δεν τους ξέρουμε. Τους δίνουμε νερά και τσιγάρα. Εδώ μέσα είμαστε όλοι ίδιοι και έχουμε το ίδιο όνειρο, την ελευθερία.

Οκτώ άτομα μέσα σε ένα κελί. Τηλέφωνο με τους δικηγόρους και τους ανθρώπους μας με το σταγονόμετρο. Φαγητό, όποτε θέλουν αυτοί. Τουαλέτα, όποτε θέλουν αυτοί. Κατουράμε σε πλαστικά μπουκάλια μέσα στο κελί. Μας απάγουν μέσα στη νύχτα έναν έναν. Μας πηγαίνουν σε ένα δωμάτιο, μας γδύνουν και μας βάζουν να κάνουμε βαθύ κάθισμα. Μην τυχόν και έχουμε κρύψει κάτι. Πίσω ξανά στο κελί. Ακούμε κραυγές από τα διπλανά κελιά. Μας στοιχειώνουν αυτές οι κραυγές. Ο χρόνος εδώ μέσα δεν μετριέται σε ώρες και λεπτά. Περνάει με βρισιές, μαγκιές, τραμπουκισμούς. Ξεσπάνε την οργή τους πάνω μας. Είτε λεκτικά είτε σωματικά. Συνέχεια.

Σάββατο 09:00-24:00, Ευελπίδων. Κάποιοι μένουν μέσα. Προφυλακίσεις χωρίς στοιχεία, χωρίς πειστήρια. Για εμάς τους υπόλοιπους, περιοριστικοί όροι με το τσουβάλι. Οπως ήθελαν, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις αναλήθειες στις δικογραφίες μας.

ΥΓ. Φτου ξελευθερία για όλους. Αλληλεγγύη»

«Αστυνομικός μού είπε “θα σε γαμήσω στο στενό” και “θα φτύσεις κι άλλο αίμα”»

Η καταγγελία της 18χρονης για ξυλοδαρμό και σεξουαλική παρενόχληση από αστυνομικό έχει καταγραφεί και στην απολογία της στην ανακρίτρια, όταν, σύμφωνα με τη δικηγόρο της και συγκρατουμένους της, ήταν εμφανώς χτυπημένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κοπέλα υποστηρίζει ότι συμμετείχε στη διαδήλωση ενάντια στην αστυνομική βία με φίλες της και όταν η κατάσταση άρχισε να γίνεται έκρυθμη «πήγαμε σε στενό που δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να είμαστε ασφαλείς. Είδαμε τη διμοιρία της ομάδας ΔΡΑΣΗ να έρχεται προς το μέρος μας έτοιμη να μας πατήσει. Εμείς κάναμε πιο πέρα, αυτοί μας έσπρωξαν και μια κοπέλα έπεσε κάτω. Αφού προχώρησαν, έκαναν αναστροφή και ήρθαν πάλι προς τον κόσμο. Από τον πανικό μας αρχίσαμε να τρέχουμε προς διαφορετική κατεύθυνση. Μόλις έφτασα στην πόρτα μιας πολυκατοικίας άκουσα μια κοπέλα να φωνάζει βοήθεια».

Η 18χρονη λέει ότι γύρισε να δει τι συμβαίνει, είδε δέκα αστυνομικούς να είναι πάνω από μια κοπέλα και να τη χτυπάνε και έπεσε πάνω της για να την προστατέψει. «Τότε οι αστυνομικοί άρχισαν να μας χτυπάνε και τις δύο. Ενας γείτονας άρχισε να φωνάζει να με αφήσουν, οι αστυνομικοί με τράβηξαν και έβαλα τα χέρια μου στο κεφάλι μου για να προστατευτώ. Φώναζα για βοήθεια. Οι αστυνομικοί μάς έβριζαν και μου είπαν για το σορτσάκι μου “πού πας με αυτό στα μπάχαλα;” και αισθάνθηκα έναν αστυνομικό να μου πιάνει τα οπίσθια». Τότε, όπως έχει καταγραφεί στην απολογία της, η 18χρονη τον έβρισε και εκείνος της απάντησε «θα σε γαμήσω στο στενό».

Στη συνέχεια η 18χρονη αναφέρει ότι «είδα έναν αστυνομικό να μαζεύει κάτι από κάτω και να το βάζει στην τσάντα ενός ατόμου. Κάποιοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ άρχισαν να μαζεύουν ξύλα και σιδερόβεργες, τα άφησαν δίπλα μας και μας είπαν “αυτά είναι δωράκι για εσάς”, εγώ είπα “δεν μπορείς” και μου είπε “πίστεψέ με, μπορώ”. […] Οταν ήμουν στο αυτοκίνητο με έπιασε έντονος βήχας και ο αστυνομικός επειδή νόμιζε ότι θα κάνω εμετό με τράβηξε από τα μαλλιά και προσπάθησε να βγάλει το κεφάλι μου έξω από το αυτοκίνητο για να μη λερώσω. Εφτυσα αίμα, του ζήτησα γιατρό και εκείνος με χτύπησε με το γάντι του στο πρόσωπο και μου είπε “θα φτύσεις κι άλλο”».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα