ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 30 εκατ. τα κρούσματα – Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

 ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 30 εκατ. τα κρούσματα – Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Τετάρτη τα 30 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς οι αμερικανικές Πολιτείες επιταχύνουν τους εμβολιασμούς και με αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για τ απρώτα θετικά αποτελέσματα στη χώρα. Οι υγειονομικές αρχές επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβάνοντας και πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών, μετά την πρώτη αύξηση νέων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση από τον Ιανουάριο.

Σε αντίθεση με τις συμβουλές υγειονομικών εμπειρογνωμόνων, πολλές Πολιτείες έχουν άρει τις εντολές για χρήση μάσκας και περισσότερο μολυσματικές παραλλαγές του ιού έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε 30 από τις 50 Πολιτείες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι υγείας ελπίζουν ότι οι εμβολιασμοί θα αποτρέψουν την αύξηση θανάτων.

Συνολικά 544.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν υποκύψει στη νόσο.

Η Νέα Υόρκη ακολούθησε τη Δευτέρα τη Φλόριντα και ορισμένες άλλες Πολιτείες, που χορηγούν εμβόλια σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πολλές Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκας, της Αριζόνας και του Τέξας, άρχισαν να εμβολιάζουν πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Αλάσκα έγινε η Πολιτεία των ΗΠΑ, που ξεκίνησε να εμβολιάζει άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών και επί του παρόντος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα, με το 31,5% των κατοίκων της να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ περίπου το 13% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Παράλληλα σήμερα, αμερικανοί αξιωματούχοι, αρμόδιοι για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καλωσόρισαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών κατά του Covid-19.

«Βλέπουμε τώρα μια σημαντική μείωση του αριθμού των επισκέψεων στα επείγοντα, από άτομα άνω των 65 ετών, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί», δήλωσε η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Γουαλένσκι.

Σχεδόν το 70% αυτών των ατόμων άνω των 65 ετών, έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενός από τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ.

«Είμαι ενθουσιασμένη από τον ρυθμό εμβολιασμών», πρόσθεσε. Περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χορηγούνται σήμερα καθημερινά κατά μέσο όρο στη χώρα.

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα δύο μελετών που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό NEJM αυτήν την εβδομάδα, αποδεικνύοντας την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο.

Η πρώτη μελέτη εξέτασε τον αριθμό των κρουσμάτων μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Ντάλας του Τέξας.

Μέσα σε ένα διάστημα ενάμισι μηνός, μεταξύ των σχεδόν 9.000 μη εμβολιασμένων εργαζομένων, 234 μολύνθηκαν (2,61%), σε σύγκριση με 112 μολύνσεις μεταξύ των 6.000 που έλαβαν μια δόση (1,82%) και μόνο 4 από τους 8.000 πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους (0,05%).

Παρόμοια ποσοστά μόλυνσης καταγράφηκαν μεταξύ των εμβολιασμένων υγειονομικών σε δύο νοσοκομεία στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη.

Σε ερώτηση, αν η χώρα κάνει επιτέλους την πολυαναμενόμενη στροφή προς το τέλος της επιδημίας, ο δρ Φάουτσι εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτικός.

«Είμαστε μπροστά σε αυτή τη στροφή, αλλά το αν θα την κάνουμε ή όχι, αυτό μένει να το δούμε», είπε.

Πράγματι, ο αντίκτυπος των εμβολιασμών στην καμπύλη γενικών μολύνσεων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός: οι ΗΠΑ έχουν κολλήσει σε ένα μέσο όρο 55.000 νέων κρουσμάτων που δηλώνονται καθημερινά.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατάσταση οφείλεται στις παραλλαγές του ιού και τη γρήγορη άρση των περιορισμών σε πολλές Πολιτείες. «Όταν είμαστε σε αυτό το επίπεδο, δεν νομίζω ότι μπορούμε να κηρύξουμε νίκη», τόνισε ο δρ. Φάουτσι.

Σχετικά Άρθρα