Παρασκήνιο: Τι κρύβεται πίσω από τον “εμφύλιο” Πατούλη – Εξαδάκτυλου

 Παρασκήνιο: Τι κρύβεται πίσω από τον “εμφύλιο” Πατούλη – Εξαδάκτυλου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίταξη των ιδιωτών γιατρών. «Σωσίβιο» από τον Γιώργο Πατούλη στον Βασίλη Κικίλια που βάλλεται από τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.  Έκτακτη συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στις 10 το πρωί με στόχο να βρεθούν στο παραπέντε οι 200 γιατροί που ζητούνται για το ΕΣΥ. 

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Υγείας και των Ιατρικών Συλλόγων, ανέδειξε την έναν «γαλάζιο» πόλεμο που μαίνεται στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα.

Η ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που έχει ως αποδέκτη τον Βασίλη Κικίλια δεν είναι τυχαία. Οι σχέσεις του προέδρου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου που ήταν υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης με την ΝΔ στις εκλογές του 2015, δεν ήταν και οι καλύτερες από την στιγμή που ο Βασίλης Κικίλιας ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Υγείας.

  • Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του ασκούσε κριτική. Ειδικά την περίοδο του περασμένου Νοεμβρίου τότε που η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη.

Εκείνη την περίοδο ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επέρριπτε ευθύνες τότε στον Βασίλη Κικίλια όσο και στους συναδέλφους του στην επιτροπή. Τώρα όπως τόνισε στο Open πως «αναμένει τα φύλλα πορείας» της επίταξης των γιατρών, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει «προσβλητική» την συμπεριφορά του υπουργό και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Με την στάση του αυτή κινδυνεύει να μείνει εκτός ψηφοδελτίων καθώς είναι από τα πρόσωπα που σκέφτεται το Μαξίμου για την Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο ο Βασίλης Κικίλιας έχει στο πλευρό του έναν σημαντικό «γαλάζιο» σύμμαχο τον Γιώργο Πατούλη με τον οποίο έχουν άριστες σχέσεις από την περίοδο που ο Περιφερειάρχης, ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΕ . Έχουν αλληλοβοηθηθεί σε εκλογικές αναμετρήσεις ενώ ο Γιώργος Πατούλης υπολόγιζε στην στήριξη των ψηφοφόρων του Βασίλη Κικίλια που εκλέγεται στην Α΄ Αθήνας στην περίπτωση που διεκδικούσε τον Δήμο της Αθήνας που ήταν και ο αρχικός του στόχος.

Ένας ακόμη λόγος που βγήκε μπροστά ο Γιώργος Πατούλης και ψάχνει να βρει γιατρούς για να βγάλει από τη δύσκολη θέση τόσο τον υπουργό Υγείας όσο και την κυβέρνηση, είναι να αλλάξει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του στο Μαξίμου, με αφορμή την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που είχαν πλήξει την Αττική αλλά και τις αιχμές που είχε αφήσει εναντίον του Νίκου Χαρδαλιά.

  • «Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του Δ.Σ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιτάσσει τους γιατρούς αλλά όχι τα νοσοκομεία

Το Μαξίμου άφησε το Σαββατοκύριακο να περάσει, παρά το γεγονός πως υπήρξε έντονη φημολογία για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών και αναμένεται μέσα τις επόμενες ώρες να το ανακοινώσει στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η σημερινή προσπάθεια του Γιώργου Πατούλη.

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει από την στιγμή που δεν βρεθεί η χρυσή τομή.

  • «Όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώσουμε. Πρέπει και να τον εμπνεύσουμε να το κάνει. Αν, όμως, χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο η κυβέρνηση αποφεύγει να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές που ζητά από την πρώτη στιγμή της έξαρσης της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «συνεργασία» και αναφέρθηκε στην προσφορά τους στην μάχη κατά του κοροναϊού. Βεβαίως τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά ανάμεσα σε μια συνεργασία και την επίταξη.

Όσον αφορά τις απολαβές των γιατρών που θα παράσχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα λάβουν το ποσό των 2.000 ευρώ αφορολόγητα και περίπου 1.000 ευρώ για τις εφημερίες.

Σχετικά Άρθρα