Εκπρόσωπος Τύπου Ιεράς Συνόδου: Πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάπτιση

 Εκπρόσωπος Τύπου Ιεράς Συνόδου: Πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάπτιση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, και εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας, σχετικά με το τι ισχύει με τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης εν μέσω lockdown.

“Στην ΚΥΑ που έχω στα χέρια μου και που ίσχυε μέχρι σήμερα, γιατί η καινούργια που βγήκε το Σάββατο δεν έχει φτάσει ακόμα, αλλά υποθέτω ότι θα είναι η ίδια αφού δεν έχει αλλάξει κάτι, επιτρέπονται μόνο οι γάμοι με 9 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και του προσωπικού. Δεν έγραφε κάτι και για βαπτίσεις. Από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα απαγορεύονται έτσι και αλλιώς οι γάμοι, λόγω Σαρακοστής”, είπε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεωργιάδης: Περιπλέκει τα πράγματα η άδεια για την βάπτιση – Ερωτήματα και νέα θύελλα στα social

“Η βάπτιση δεν αναφέρεται στην ΚΥΑ, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε βάπτιση. Γράφει μόνο για τους γάμους. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει βάπτιση με ειδική άδεια. Δεν γράφει η ΚΥΑ ότι απαγορεύονται οι βαπτίσεις, αλλά από τα μυστήρια αναφέρει μόνο τον γάμο” τόνισε.

“Κανονικά θα πρέπει να ρωτήσετε τον συγκεκριμένο ιερέα που έκανε τη βάπτιση. Σε κάθε μητρόπολη υπάρχει γραφείο γάμου, αλλά δεν υπάρχει γραφείο βαπτίσεων. Εάν κλείστηκε βάπτιση για οποιονδήποτε κλείστηκε από τον ιερέα της συγκεκριμένης ενορίας. Δεν ελέγχονται κεντρικά οι βαπτίσεις. Δεν χρειάζεται να δοθεί τίποτα στα γραφεία της Μητρόπολης για να είναι ενήμερη η Μητρόπολη αν θα γίνει ή δεν θα γίνει βάπτιση. Μόνο με τον γάμο ισχύει αυτό”, συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

“Πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάπτιση. Ούτε στην ΚΥΑ αναφέρεται κάτι τέτοιο, ούτε έχουμε έχουμε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Ότι μπορεί να πάρει άδεια να τελέσει οτιδήποτε θέλει σε μια εκκλησία, έξω από όσα επιτρέπονται στις ΚΥΑ που βγαίνουν κάθε εβδομάδα. Αν φέρει κάποιος χαρτί από την Πολιτική Προστασία στον ιερέα, υποθέτω -γιατί δεν υπάρχει γενική οδηγία από τη Σύνοδο – ότι ο ιερέας πρέπει να ρωτήσει στα γραφεία της Μητρόπολης για το αν θα πρέπει ή όχι να κάνει τη βάπτιση. Την ειδική άδεια που λέτε πρώτη φορά την ακούω” συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, σημειώνοντας ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο ιερέας του ιερού ναού Διονυσίου Αρεοπαγίτου έπρεπε να απευθυνθεί στην Αρχιεπισκοπή.

Τέλος, επανέλαβε ότι σε μια περιοχή που δεν είναι στο βαθύ “κόκκινο” επιδημιολογικά, μπορεί να γίνει και βάπτιση και γάμος, με 9 άτομα συμπεριλαμβανομένων των κληρικών και του προσωπικού της εκκλησίας.

Σχετικά Άρθρα