Ώρα αποφάσεων: Στο τραπέζι σκληρό lockdown σ’ όλη τη χώρα – Αλλάζουν οι κωδικοί “6” και “4” – Απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο

 Ώρα αποφάσεων: Στο τραπέζι σκληρό lockdown σ’ όλη τη χώρα – Αλλάζουν οι κωδικοί “6” και “4” – Απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο

Στο «κόκκινο» μπαίνει από την Πέμπτη όλη η χώρα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για αυστηροποίηση των μέτρων προκειμένου στις 16 Μαρτίου να ανοίξουν τα καταστήματα. Δραματική η κατάσταση στην Αττική. Σε επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων προχωρά το υπουργείο Υγείας. Τέλος η ΜΕΘ στα περισσότερα νοσοκομεία της Αθήνας.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Νέα περιοριστικά μέτρα φέρνει το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που έφτασε χθες τα 2353, τα μισά εκ των οποίων 1159 καταγράφηκαν στην Αττική.

  • Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, θυμίζει τα όσα δραματικά είχαν συμβεί τον περασμένο Νοέμβριο στην Θεσσαλονίκη. ΜΕΘ δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν χθες τους 422.

Οι επιδημιολόγοι συνεδριάζουν εκτάκτως στις 11 το πρωί και το απόγευμα ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την ενίσχυση του συστήματος υγείας αλλά και για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο υπουργός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει τα εξής:

  • Μεταφορά ασθενών χωρίς covid και σε ιδιωτικά νοσοκομεία (ήδη χρησιμοποιούνται 120 κλίνες ΜΕΘ)
  • Επίσης το ΝΙΜΙΤΣ έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί πολίτες που δεν έχουν Κορονοϊό
  • Αυξάνονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα δέχονται αποκλειστικά  νοσούντες με covid. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, ΕΛΠΙΣ, Παμακάριστος και Άγιος Σάββας.
  • Αύξηση μονάδων ΜΕΘ σε Αττικόν και Τζάννειο ενώ το αναμένεται να συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία αναφοράς.

Εκτός όμως από την ενίσχυση του συστήματος υγείας προκειμένου να αντέξει στην ασφυκτική πίεση που δέχεται από την πανδημία, ο Βασίλης Κικίλιας θα αναφερθεί και σε επιπρόσθετα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

  • Αυστηρό lockdown σε όλη την χώρα από τις 4 Μαρτίου έως και τις 15 Μαρτίου που είναι η Καθαρά Δευτέρα. Επιδημιολόγοι ζητούν να εφαρμοστεί το μοντέλο Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά το δημόσιο και οι εφορίες όπως επίσης και να σταματήσουν οι αγώνες της Super League κάτι που δεν φαντάζει δυνατό να συμβεί.    
  • Αυστηροποίηση ελέγχων από ΕΛ.ΑΣ και δημοτική αστυνομία οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν χαλαρώσει.
  • Τροποποίηση του κωδικού «6» ο οποίος θα ισχύει μόνο για πεζούς. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά την ατομική άσκηση και την έξοδο με κατοικίδιο κάτι που θα επιτρέπεται πλέον μόνο για κοντινές αποστάσεις και χωρίς την χρήση αυτοκινήτου.
  • Αλλαγές στον κωδικό «4» που αφορά βοήθεια σε ηλικιωμένους και σε όσους χρειάζονται βοήθεια. Πρόκειται για έναν ακόμη κωδικό που χρησιμοποιούσαν αρκετοί ως πρόφαση για να μετακινηθούν χωρίς ουσιαστικά ο αστυνομικός να έχει τη δυνατότητα να τον ελέγξει. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να σημειώνουμε και την διεύθυνση του προορισμού μας.
  • Διχασμένοι είναι οι ειδικοί για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, καθώς υπάρχουν σκέψεις να μην ισχύσει το μέτρο αυτό καθώς θα απαγορευτούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στόχος της αυστηροποίησης των μέτρων είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, έτσι ώστε την Τρίτη 16 Μαρτίου να μπορέσουν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα. Από την πορεία της νόσου θα εξαρτηθεί αν την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Μητσοτάκης: Τα κρούσματα οφείλονται στις μεταλλάξεις

Όπως ανέφερε από χθες το libre το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς «click» αλλά με την φυσική παρουσία των καταναλωτών, λόγω της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία με τα έσοδα συνεχώς να λιγοστεύουν και τα χρέη ολοένα να αυξάνονται.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μέτρα στήριξης, αλλά θα παραταθούν όσα ήδη υπάρχουν. 

Ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Σωτηρία» υποστήριξε πως η νέα έξαρση του Κορονοϊού οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις της νόσου που κάνουν την διασπορά ακόμα ταχύτερη.

  • «Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Προφανείς οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και για την μη έγκαιρη ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων.

  • «Δεν είχαμε συνυπολογίσει ότι στον ένα χρόνο θα είμαστε για φορά ακόμα στο μηδέν. Ότι σήμερα που μιλάμε τα νοσοκομεία της Αττικής παρά τα μεγάλα λόγια ενίσχυσής τους, για 3η φορά τον τελευταίο χρόνο, είναι στο κόκκινο».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως για πέντε μήνες η Αττική είναι σε lockdown και η εικόνα χειροτερεύει.

  • «Παρόλα αυτά η κινδυνεύουμε να ζήσουμε ότι η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβρη. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι προφανείς». Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η πανδημία βρήκε ένα ΕΣΥ αποδυναμωμένο αλλά παράλληλα αποδέχθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία που έχουν αναλάβει εξολοκλήρου την αντιμετώπιση της νόσου.  

Σχετικά Άρθρα