Ανατροπή στα μέτρα – Νεότερη εξέλιξη: Απομακρύνεται το lockdown σε όλη την χώρα – Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο Κικίλιας

 Ανατροπή στα μέτρα – Νεότερη εξέλιξη: Απομακρύνεται το lockdown σε όλη την χώρα – Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο Κικίλιας

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων οι οποίοι αναμένεται να εισηγηθούν νέα περιοριστικά μέτρα με στόχο να σταματήσει η έξαρση της πανδημίας αλλά και να αποσυμφωρηθεί η κατάσταση στα νοσοκομείο που βρίσκονται την τελευταία εβδομάδα στο κόκκινο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Libre» φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown σε όλη την χώρα καθώς υπάρχουν περιοχές και κυρίως νησιά που βρίσκονται στο «πράσινο» γεγονός που κάνει τους ειδικούς να αποφεύγουν τελικά το συγκεκριμένο μέτρο. Ωστόσο αναμένεται να μπουν αρκετές πόλεις σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου λόγω της άσχημης επιδημιολογικής εικόνας που επικρατεί.

Εκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά με Κικίλια για τα νέα μέτρα του lockdown

Ώρα αποφάσεων: Στο τραπέζι σκληρό lockdown σ’ όλη τη χώρα – Αλλάζουν οι κωδικοί “6” και “4” – Απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο

Επίσης μπαίνει τέλος και στα σενάρια που είδαν τις προηγούμενες ώρες περί καραντίνας τύπου Μαρτίου, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να κλείσει ο παραγωγικός τομέας της χώρας όπως οι βιομηχανίες κάτι που είναι απίθανο να συμβεί. «Βρισκόμαστε ήδη σε αυστηρό lockdown» δήλωσε στον ΣΚΑΙ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να ανακοινώσει μεταξύ άλλων μέτρα που περιλαμβάνουν την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Μεταφορά ασθενών χωρίς covid και σε ιδιωτικά νοσοκομεία (ήδη χρησιμοποιούνται 120 κλίνες ΜΕΘ)

Επίσης το ΝΙΜΙΤΣ έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί πολίτες που δεν έχουν Κορονοϊό

Αυξάνονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα δέχονται αποκλειστικά νοσούντες με covid. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, ΕΛΠΙΣ, Παμακάριστος και Άγιος Σάββας.

Αύξηση μονάδων ΜΕΘ σε Αττικόν και Τζάννειο ενώ το αναμένεται να συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία αναφοράς.

Εκτός όμως από την ενίσχυση του συστήματος υγείας προκειμένου να αντέξει στην ασφυκτική πίεση που δέχεται από την πανδημία, ο Βασίλης Κικίλιας θα αναφερθεί και σε επιπρόσθετα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Παράταση του lockdown στις «κόκκινες» περιοχές έως και τις 15 Μαρτίου που είναι η Καθαρά Δευτέρα.
· Αυστηροποίηση ελέγχων από ΕΛ.ΑΣ και δημοτική αστυνομία οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν χαλαρώσει.

· Τροποποίηση του κωδικού «6» ο οποίος θα ισχύει μόνο για πεζούς. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά την ατομική άσκηση και την έξοδο με κατοικίδιο κάτι που θα επιτρέπεται πλέον μόνο για κοντινές αποστάσεις και χωρίς την χρήση αυτοκινήτου.

· Αλλαγές στον κωδικό «4» που αφορά βοήθεια σε ηλικιωμένους και σε όσους χρειάζονται βοήθεια. Πρόκειται για έναν ακόμη κωδικό που χρησιμοποιούσαν αρκετοί ως πρόφαση για να μετακινηθούν χωρίς ουσιαστικά ο αστυνομικός να έχει τη δυνατότητα να τον ελέγξει. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να σημειώνουμε και την διεύθυνση του προορισμού μας.

· Διχασμένοι είναι οι ειδικοί για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, καθώς υπάρχουν σκέψεις να μην ισχύσει το μέτρο αυτό καθώς θα απαγορευτούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στόχος της αυστηροποίησης των μέτρων είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, έτσι ώστε την Τρίτη 16 Μαρτίου να μπορέσουν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα. Από την πορεία της νόσου θα εξαρτηθεί αν την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Σχετικά Άρθρα