ΠΟΕΔΗΝ: Χάνονται εκατοντάδες δόσεις εμβολίων

 ΠΟΕΔΗΝ: Χάνονται εκατοντάδες δόσεις εμβολίων

Μετά το Κ.Υ. Ναύπακτου, το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και σε Κέντρο Υγείας της Αθήνας. Το οξύμωρο φαινόμενο επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, να επικρίνονται (και σωστά, όπως τονίζει) οι λίγοι εμβολιασμοί κατ’ εξαίρεση -που δεν πρέπει να γίνονται- και να μη δίνεται σημασία στις χιλιάδες δόσεις εμβολίων που χάνονται άδικα, από κακή συντήρηση λόγω βλαβών στα ψυγεία των εμβολιαστικών κέντρων.

Χτες, έγιναν γνωστές οι χαμένες δόσεις στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και το πρόβλημα που προέκυψε σε εμβολιαστικό σε κέντρο υγείας της Αθήνας.

«Το συγκεκριμένο κέντρο υγείας, όπως όλα τα αστικού τύπου, το βράδυ, είναι κλειστό.
Δε διαθέτει γεννήτρια, με αποτέλεσμα, μετά από βλάβη στο ηλεκτρικό ρεύμα να βρεθεί εκτός λειτουργίας το ψυγείο με τα εμβόλια.

Πρόκειται για εμβόλια Astra zeneca, που το κάθε φιαλίδιο περιέχει 10 δόσεις εμβολίου.
Μέσα στο ψυγείο, υπήρχαν πολλά φιαλίδια που αντιστοιχούν σε πάρα πολλές δόσεις εμβολίων. Η βλάβη στο ψυγείο ανακαλύφθηκε το πρωί, η θερμοκρασία ήταν οριακή και οι δόσεις του εμβολίου τέθηκαν σε καραντίνα για να εξεταστεί από εκπροσώπους της εταιρείας, εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Το ίδιο πρόβλημα με τα ψυγεία και το ηλεκτρικό ρεύμα έχει προκύψει, κατά καιρούς, και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, της Αττικής, των Ιωαννίνων και σε άλλες περιοχές με εκατοντάδες δόσεις εμβολίων χαμένες!», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

«Τα κέντρα υγείας αστικού τύπου δε λειτουργούν το βράδυ. Αποτελούν, ωστόσο, μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και κάποια -όπως αυτό των Αθηνών- δεν έχουν γεννήτριες.

Ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός των μονάδων υγείας που συντηρούν εμβόλια είναι πεπαλαιωμένος και ασυντήρητος λόγω έλλειψης κονδυλίων. Οι τεχνικές υπηρεσίες διαλυμένες. Χωρίς τεχνίτες.

Χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση επί 24ωρου βάσεως στα ψυγεία που συντηρούν τα εμβόλια!

Χρειάζεται φύλαξη, χρειάζονται γεννήτριες, εξωτερικά θερμόμετρα, τεχνική υποστήριξη και πολλά άλλα, γιατί είναι κρίμα να πετάγονται δόσεις εμβολίων στα σκουπίδια!», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά Άρθρα