Nέα κόντρα στη Βουλή για την Μενδώνη στη “σκιά” της παραίτησης Ταραντίλη- Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

 Nέα κόντρα στη Βουλή για την Μενδώνη στη “σκιά” της παραίτησης Ταραντίλη- Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Νέο γύρο κοινοβουλευτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση Λιγνάδη αναμένεται να πυροδοτήσει σήμερα η συζήτηση στην Βουλή επίκαιρης ερώτησης της Σίας Αναγνωστοπούλου στην οποία θα απαντήσει η Λίνα Μενδώνη. Μάλιστα η συζήτηση αναμένεται να γίνει στην «σκιά» της παραίτησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη.

Η υπουργός Πολιτισμού έχει ειδοποιήσει ότι θα απαντήσει προσωπικά στην τομεάρχη πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στην Βουλή, παρά το γεγονός ότι έλειψε από τα υπουργικά έδρανα την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε και πραγματοποιήθηκε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την υπόθεση Λιγνάδη.

Θυμίζουμε ότι η Λινα Μενδώνη βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ ως εκτελούσα εντολές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο την συγκάλυψη της υπόθεσης. Μάλιστα ζήτημα αποπομπής της έθεσε ακόμη και χθες η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέοντάς την Λίνα Μενδώνη με την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Θέμα αποπομπής της Λίνας Μενδώνη έθεσε την προηγούμενη Πέμπτη – στην Βουλή – ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εκβιάζει τον πρωθυπουργό” σημείωσε.

Αξίζει να θυμίσουμε πως την προηγούμενη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε προσωπικά στην υπουργό Πολιτισμού. Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε πως «την προστατεύετε και συνεχίζετε να τη στηρίζετε, παρά την κατακραυγή όλου του κόσμου της τέχνης εναντίον της. Παρά το γεγονός ότι είναι σοβαρά εκτεθειμένη για τον τρόπο που χειρίστηκε και επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Λιγνάδη. Ή καλύτερα το σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη».

Είχε θέσει επιπρόσθετα το ερώτημα του «γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος ; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε ; Εγώ πάντως δε μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό». Είχε τονίσει μάλιστα πως «είστε σοβαρά εκτεθειμένος και πολιτικά εντελώς ακάλυπτος, όσο θα καλύπτετε την υπουργό σας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η Λίνα Μενδώνη σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό προχώρησε το 2019 στον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη καταργώντας την προκήρυξη για τη θέση επικαλούμενη μάλιστα λόγους «δημόσιου συμφέροντος». Επίσης την θεωρεί σημαντικό παράγοντα των προσπαθειών συγκάλυψης από τις 6 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις εξελίξεις που οδήγησαν στην σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη.

Εκτιμά επίσης ότι η τακτική που ακολούθησε η υπουργός Πολιτισμού έδωσε στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου πολυτιμο χρόνο ώστε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση της υπόθεσης ακόμη και να κρύψει ίχνη τυχόν ενοχής του. Ως τεκμήριο για τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά και την συνέντευξη τύπου που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού υποστηρίζοντας ότι εξαπατήθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη το οποίο και χαρακτήρισε «επικίνδυνο».

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή

Η ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Βουλή

Η Σία Αναγνωστοπούλου έχει δύο φορές καταθέσει ερώτηση στην Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδη. Την πρώτη την κατέθεσε στις 8 Φεβρουαρίου δίχως όμως να λάβει απάντηση από την Λίνα Μενδώνη, ενώ επικοινώνησε και με τον αρμόδιο υφυπουργό Νικόλαο Γιατρωμανωλάκη για τις καταγγελίες εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη. Η δεύτερη κατατέθηκε στις 22 Φεβρουαρίου.

Στην τελευταία ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία και θα συζητηθεί σήμερα, περιέχονται δύο ερωτήματα προς την Λίνα Μενδώνη:

«Η απόφασή της επί τρεις εβδομάδες να επιβληθεί η σιωπή για την υπόθεση αυτή και άρα η ευθύνη της συγκάλυψης, ήταν αποκλειστικά δική σας ή ενεργήσατε κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό του οποίου, ως γνωστόν, επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης; Ποια η θέση του Πρωθυπουργού γι ΄αυτήν την επί τρεις εβδομάδες συγκάλυψη;»
«Ποιοι ήταν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους καταργήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τοποθετήθηκε με απευθείας ανάθεση ο κ. Λιγνάδης στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Με βάση ποια νόμιμη και θεσμική διαδικασία εξετάσατε τις αποκαλύψεις και καταγγελίες, προκειμένου να αποφασίσετε ότι εξαπατηθήκατε και ποιοι ήταν αυτοί που εξαπατήθηκαν μαζί με εσάς, όπως δηλώσατε στην συνέντευξή σας;»
ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή
Ερωτήματα για συγκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη αναμένεται να θέσει η Σία Αναγνωστοπούλου EUROKINISSI
Στο κείμενο της ερώτησης η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρεται επίσης σε αντιφατικές δηλώσεις της υπουργού για τον Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας πως «ανέφερε πως οι φήμες δεν την αφορούν και δημιουργείται κλίμα ανθρωποφαγίας (3/2), ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου (8/2) και φτάσαμε στην κατάθεση μηνύσεων εις βάρος του κ. Λιγνάδη (19/2/2021) για πράξεις που θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε παρέμβαση της δικαιοσύνης».

Τονίζει μάλιστα πως «η σύλληψη του κ. Λιγνάδη, αποτέλεσμα της γενναιότητας των θυμάτων που μίλησαν και κατέθεσαν μηνύσεις, είναι πια γεγονός και εκθέτει την κυβέρνηση για την εικοσαήμερη σιωπή της και την επιχείρηση συγκάλυψης».

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα