Θύελλα αντιδράσεων για τα γαλάζια στελέχη στη Θεσσαλονίκη που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς- Τι απαντά ο Θεμιστοκλέους

 Θύελλα αντιδράσεων για τα γαλάζια στελέχη στη Θεσσαλονίκη που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς- Τι απαντά ο Θεμιστοκλέους

Kαταγγελίες για εμβολιασμούς στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη εκτός σειράς, πετώντας έξω παιδιά με αναπηρία και ηλικιωμένους έρχονται στο φως.

Όπως προκύπτει στα μέσα Φεβρουαρίου το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τους γονείς των παιδιών με αναπηρία που φιλοξενούνται του Ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» ότι ακυρώνεται η πρώτη δόση εμβολιασμών που είχαν προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου

Αντίστοιχη περίπτωση συνέβη και στο Παράρτημα «ο Άγιος Παντελεήμονας» (πρώην θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων).

Την ίδια μέρα, στις 16 Φεβρουαρίου, εμβολιάστηκαν εκτός σειράς 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με τα ιδρύματα.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ SOS: Κείμενο καταπέλτης κατά Μενδώνη – Ποιοι υπογράφουν

Όπως αποκαλύφθηκε τα 24 άτομα που εμβολιάστηκαν ήταν στην πλειονότητά τους περίπου 40 ετών. Εμβολιάστηκαν δε επιφανή γαλάζια στελέχη αλλά και οι οικογένειές τους.

Ανάμεσά τους εμβολιάστηκαν και κορυφαία στελέχη της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου, αλλά και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή. Η μεν Ακριτίδου έχει κόρη που εργάζεται ως γιατρός στο ένα από τα ιδρύματα. Ο δε Δρόσος Τσαβλής, πνευμονολόγος στο επάγγελμα, φέρεται να έβαλε να εμβολιαστούν μέλη της οικογένειάς του.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε τις παραιτήσεις τους. Η μεν Ακριτίδου αποπέμφθηκε από τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα (η ίδια αρνήθηκε να παραιτηθεί). Ο δε Δρόσος Τσαβλής οφείλει να καταθέσει στην παραίτησή του στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, σε δήλωσή της ανέφερε πως «οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες» και κάλεσε «την αρμόδια υφυπουργό να αποπέμψει την κυρία Νάκου και την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έστω και καθυστερημένα ώστε να προστατευθούν παιδιά, ωφελούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές. Είναι ντροπή να επιχειρούν μικροπολιτική και επικοινωνιακή εκμετάλλευση στις πλάτες ευάλωτων».

Πρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η Βίκυ Νάκου η οποία μιλώντας στο Mega είπε:  «Τα εμβόλια έμειναν αδιάθετα και σε μία ώρα έληγε ο χρόνος που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Ο ΕΟΔΥ έχει το πρόσταγμα […] Όταν ο ΕΟΔΥ έκανε την κίνηση να ζητήσει μέσα σε μιάμιση ώρα να βρεθούν άνθρωποι ώστε να μην πεταχτούν τα εμβόλια, εγώ έφυγα από το κέντρο».

Στο θέμα τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Το πλιάτσικο των αρίστων της ΝΔ έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο. Συνεχίζουν πιστά το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του.

Μετά τον γαλάζιο Περιφερειάρχη Δωδεκανήσου ο οποίος έκλεψε τη σειρά κάποιου συμπολίτη μας έφτασαν στο σημείο να εμβολιάσουν παράτυπα 24 «γαλάζια» στελέχη στη Θεσσαλονίκη με εμβόλια που προορίζονταν για μικρά παιδιά με αναπηρία. Η χυδαιότητα τους έχει ξεπεράσει πλέον και την πιο νοσηρή φαντασία» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

“Οικογενειακή υπόθεση”

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το voria.gr, ο κ. Τσαβλής είναι πνευμονολόγος στο ένα από τα δύο ιδρύματα, στο οποίο φέρονται να εμβολιάστηκαν εκτός σειράς άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά την κ. Ακριτίδου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να εμβολιάστηκε η ίδια εκτός σειράς στο ένα από τα δύο ιδρύματα στο οποίο είναι γιατρός η κόρη της.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού που διήρκεσε έως τις 16 Φεβρουαρίου στα δύο ιδρύματα, 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με τα δύο ιδρύματα εμβολιάστηκαν με το επιχείρημα ότι οι δόσεις θα έληγαν και έπρεπε να βρεθούν άμεσα κάποιοι για να τους χορηγηθούν. Κατά τις καταγγελίες τα άτομα αυτά έχουν φιλικές σχέσεις με ανθρώπους του ιδρύματος και οι ηλικίες τους ξεκινούν από 40-45 ετών.

Κατόπιν αυτών των καταγγελιών υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση.

Τι απαντά ο Μάριος Θεομιστοκλέους

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, για δύο γνωστά περιστατικά ενημερώθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και πραγματοποιούνται έλεγχοι. Στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, συνέχισε, υπήρξαν ήδη παραιτήσεις από το δημοτικό συμβούλιο.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Newpost Ντίας Μούλου για τις καταγγελίες περί εμβολιασμών εκτός σειράς προτεραιότητας, απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, για δύο γνωστά περιστατικά ενημερώθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και πραγματοποιούνται έλεγχοι. Στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, συνέχισε, υπήρξαν ήδη παραιτήσεις από το δημοτικό συμβούλιο.

Διαμήνυσε σε κάθε τόνο πως όλες οι καταγγελίες που γίνονται, ερευνώνται. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προχώρησε σε περισσότερους από 200.000 ελέγχους σε 80 σημεία. «Θα το ξαναπώ: Δεν είναι παιχνίδι “κλέφτες και αστυνόμοι”. Ο καθένας θα πρέπει να νιώσει την ευθύνη που έχει απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και να μην παραβιάζει τη διαδικασία».

Αλλά και νωρίτερα, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως «διερευνούμε όλες τις περιπτώσεις [παραβάσεων] που φτάνουν στα ΜΜΕ ή από δικές μας πληροφορίες. Και όπου υπάρχει παράβαση, επιβάλλονται και οι απαραίτητες κυρώσεις. Διερευνούμε οποιοδήποτε περιστατικό και έχουμε ενεργοποιήσει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να είναι απαραβίαστο. Θα διερευνήσουμε οποιαδήποτε καταγγελία, οποιαδήποτε υπόθεση. Ο εμβολιασμός δεν είναι παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι, αφήνουμε τους παραβάτες στην ηθική απαξίωση της πολιτείας».

Σχετικά Άρθρα