Παρενέργειες: Πέντε σοβαρά περιστατικά μετά τον εμβολιασμό για COVID (vid)

 Παρενέργειες: Πέντε σοβαρά περιστατικά μετά τον εμβολιασμό για COVID (vid)

Στα περιστατικά που έχουν εμφανίσει σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο για τον κοροναϊό στη χώρα μας, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την εμβολιαστική διαδικασία στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα σχετικώς, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για πέντε περιστατικά σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας, η οποία και αφορά σε αναφυλακτική αντίδραση.

Όπως είπε η ίδια, και τα πέντε έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Παράλληλα, μίλησε και για μία περίπτωση δεν έχει λάβει ακόμη «την τελική τεκμηρίωση για τη συσχέτιση της κλινικής της εικόνας με τον εμβολιασμό».

«Είμαστε και σύμφωνοι με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και ευτυχείς που δεν έχουμε σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες» σημείωσε η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη και σχετικά με τους εμβολιασμούς στις ηλικιακές ομάδες 80-84 ετών, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι περίπου 100.000 έχουν εμβολιαστεί, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου. Ακόμη, 110.000 άτομα έχουν κλείσει ραντεβού.

Ο ίδιος, στη διάρκεια της ενημέρωσης, έκανε γνωστό συνολικά μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 725.000 εμβολιασμοί. Προηγουμένως, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα εμβόλια άλλων νοσημάτων, όπως είναι για τη γρίπη, τον έρπητα ζωστήρα, τον HPV.

Το σύνολο αυτών των εμβολιασμών θα πρέπει να γίνονται ανεξάρτητα του εμβολιασμού για τον κοροναϊό, σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, όπως είπε, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια που έχει συστήσει ο γιατρός να κάνουμε για άλλα νοσήματα, θα πρέπει να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό.

Σχετικά Άρθρα