Ελληνικό #MeToo: Καταθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας – Νέα πρόσωπα στο προσκήνιο

 Ελληνικό #MeToo: Καταθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας – Νέα πρόσωπα στο προσκήνιο

Ο Σπύρος Μπιμπίλας καταθέτει σήμερα (11 πμ) στον εισαγγελέα προκειμένου να συνδράμει στην προκαταρκτική εξέταση που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη ύστερα από τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βίας. Μετά την άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος του Δ. Λιγνάδη για βιασμό κατά συρροή και τη διαβίβαση της δικογραφίας σε ανακριτή, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών συνεχίζει τη διερεύνηση καταγγελιών.

Στόχος της Δικαιοσύνης είναι να συγκεντρώσει στη διάθεση της όσο το δυνατόν περισσότερες καταγγελίες ηθοποιών καλλιτεχνών και πολιτών, ξεκινώντας από τα πιο ειδεχθή αδικήματα, και με βασικό παράγοντα να πρόκειται για υποθέσεις που δεν κινδυνεύουν με παραγραφή.

Ο Λιγνάδης δεν ήταν μόνος του – Ανοίγουν στόματα καλλιτεχνών που μιλούν ανοιχτά για κύκλωμα – Πολιτική ολιγωρία στα όρια της συγκάλυψης

Για το λόγο αυτό άλλωστε, κλητεύθηκε ο Σπ. Μπιμπίλας, που λόγω του θεσμικού του ρόλου θα είναι σε θέση να συμβάλει αποφασιστικά στην έρευνα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΗ θα κληθεί να καταθέσει στον εισαγγελικό λειτουργό ποινικά αξιοποιήσιμες καταγγελίες, που απέχουν από το να παραγραφούν και να τεθούν στο αρχείο, με πρωταγωνιστές γνωστούς στο ευρύ κοινό ηθοποιούς, οι οποίοι κατονομάζονται ως δράστες κακοποίησης, σεξουαλικής και μη. Να σημειωθεί ότι οι ηθοποιοί σε υπομνήματα τους στο ΣΕΗ, αναφέρονται σε σεξουαλικά αδικήματα, από προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σεξουαλική παρενόχληση μέχρι και απόπειρα βιασμού.

Παράλληλα, ο μάρτυρας αναμένεται να υποβάλλει και στοιχεία που ενδεχομένως έχει στη διάθεση του το Σωματείου για την υπόθεση του Δημ. Λιγνάδη. Τα στοιχεία αυτά θα διαβιβαστούν αρμοδίως στην 19η τακτική ανακρίτρια, η οποία πλέον χειρίζεται την έρευνα για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Πηγές επισημαίνουν ότι οι εισαγγελικές αρχές περιμένουν μεταξύ των φακέλων που θα υποβληθούν από το ΣΕΗ, να είναι και εκείνοι που αφορούν συγκεκριμένο ηθοποιό και δημοφιλή πρωταγωνιστή, αφού σε βάρος του έχουν συγκεντρωθεί αρκετές καταγγελίες, μεταξύ άλλων και για απόπειρα βιασμού, δίχως ωστόσο να είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες αφορούν σε παραγεγραμμένα αδικήματα και ποιες όχι.

Την ίδια ώρα, πέντε γυναίκες έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες κατονομάζοντας τον Παύλο Χαϊκάλη για παρενόχληση, ωστόσο άγνωστο παραμένει ποιες από αυτές θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη, μιας και για τουλάχιστον ορισμένες εξ αυτών τίθεται ζήτημα παραγραφής.

Οι καταγγελίες αυτές ωστόσο, αποτέλεσαν πάτημα για το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση φέρει πολιτική ευθύνη για την υπόθεση Λιγνάδη, αφού ο πρωθυπουργός τον γνώριζε προσωπικά. «Είναι πραγματικά χυδαίο να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευθεί όσα σοκαριστικά έρχονται στο φως, δίνοντάς τους κομματικό χρώμα. Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ. Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;» αναφερόταν στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Αμέσως ακολούθησε απάντηση του Π. Χαϊκάλη, ο οποίος μίλησε για “φθηνό υπαινιγμό”. “Επειδή δεν έχω μέχρι σήμερα πληροφορηθεί από κανένα αρμόδιο όργανο τί ακριβώς μου προσάπτεται. Επειδή έχετε χρέος εκ της θέσεώς σας να προασπίσετε το κράτος δικαίου κι όχι να υιοθετείτε και να αναπαράγετε δήθεν καταγγελίες χωρίς να γνωρίζετε καν το περιεχόμενό τους. Σας καλώ όπως ανακαλέσετε τον φτηνό υπαινιγμό στο πρόσωπό μου, αλλιώς, διερωτώμαι, αν ο χαρακτηρισμός που θα ταίριαζε στην περίπτωσή σας είναι εκείνος του «κοινού συκοφάντη»;» υποστηρίζει σε ανακοίνωση του.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα