Προς κ. Μενδώνη: Αντε τώρα, ήρθε η ώρα…

 Προς κ. Μενδώνη: Αντε τώρα, ήρθε η ώρα…

Kυρία Μενδώνη, σας όρισαν Υπουργό Πολιτισμού, για να στηρίξετε το χώρο της τέχνης και του πνεύματος σε όλες τις εκφράσεις τους. Το χώρο του πολιτισμού, που αν μη τι άλλο υπερηφανευόμαστε σε όλο τον πλανήτη, ότι σε αυτή τη χώρα γεννήθηκε και φώτισε την οικουμένη. Μεγάλο μέρος και της τουριστικής βιομηχανίας, δηλαδή της βασικής πηγής εσόδων μας, στην επισκεψιμότητα των πολιτιστικών μνημείων μας βασίζεται.

Της Μαρίνας Βερνίκου*

Και τι κάνατε εσείς κυρία Μενδώνη για αυτό; Μάλλον τίποτα ουσιαστικό. Κατορθώσατε το απίστευτο, να ζητούν την παραίτησή σας, οι άνθρωποί σας, οι καλλιτέχνες που «εκπροσωπείτε». Πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, βλέπετε και τον κοινό, τον απλό κόσμο να φωνάζει και να διαμαρτύρεται για τον τρόπο που λειτουργείτε και να ζητούν όλο και περισσότεροι συνεχώς την απομάκρυνσή σας.

Ναι, ζητάμε λοιπόν, όλοι μαζί, να φύγετε. Να φύγετε, γιατί ίσως γνωρίζατε και δεν κάνατε τίποτα. Και αν δεν γνωρίζατε, δεν είστε αρκετά ικανή για αυτό το αξίωμα, γιατί θα έπρεπε να είχατε ψάξει το παρελθόν και το ποιόν του ανθρώπου, τον οποίο διορίσατε σε μία τέτοια θέση. Και αν δεν ξέρατε όντως, δεν ρωτούσατε; Γιατί αν είχατε ρωτήσει κάτι, θα μαθαίνατε.

Κατά τη θητεία σας ως ΓΓ στο Υπουργείο Πολιτισμού, δεν είχε ανανεωθεί η σύμβαση του Δημήτρη Λιγνάδη, για λόγους ανάρμοστης συμπεριφοράς προς τους σπουδαστές του. Ούτε αυτό το γνωρίζατε; Για τη «σύντομη έρευνα του 2012», δεν ακούσατε κάτι; Αλλά κι αν πιστέψουμε ότι δεν γνωρίζατε τίποτα από όλα αυτά, και πάλι έχετε ευθύνη. Γιατί; Γιατί απλούστατα κυρία Μενδώνη, αποδεικνύεται ότι είστε ανεπαρκής για να κρατάτε την βαριά αυτή θέση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε η φήμη ότι ζητήσατε την παραίτησή του, το αρνηθήκατε κατηγορηματικά. Τι άλλαξε λίγες μέρες μετά; Ξαφνικά πιστέψατε αυτά που ακούσατε; Υπήρχε ιστορικό, υπήρχαν γεγονότα που θα μπορούσαν να σας βάλουν τις υποψίες, ότι μάλλον κάτι πάει όντως λάθος. Γιατί έπρεπε λοιπόν να καθυστερήσει τόσο αυτό; Γιατί έπρεπε λοιπόν να δώσετε παραπάνω εξουσία και χώρο σε ένα διεστραμμένο μυαλό, ώστε να συνεχίσει το «έργο» του;

Κυρία Μενδώνη, το θέμα ούτε πολιτικό είναι, ούτε κομματικό για να αλληλοκατηγορείστε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το θέμα είναι ανθρώπινο και κοινωνικό. Έτσι, ανθρώπινα λοιπόν, ζητάμε να βγείτε μπροστά ως αρμόδια, να ζητήσετε συγγνώμη για την ανεπάρκειά σας και να παραιτηθείτε.

Ο κόσμος, μήνες τώρα, σας ζητάει να φύγετε από αυτή την θέση. Για τον τρόπο που διαχειριστήκατε την πανδημία, αλλά και πριν, για νομοσχέδια που θελήσατε να περάσετε, καταστρεπτικά για τον καλλιτεχνικό χώρο. Αλλά ας τα αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη, γιατί μπροστά στα σημερινά γεγονότα ίσως έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Κυρία Μενδώνη, πάρτε επιτέλους τη ευθύνη και ζητήστε συγγνώμη για την ανεπάρκειά σας στη συγκεκριμένη θέση που είστε. Ουδείς εξ όσων γνωρίζω αμφισβήτησε τις αρχαιολογικές σας γνώσεις. Πριν είναι πολύ αργά, δώστε στην ευκαιρία σε έναν άλλο άνθρωπο πιο ικανό να υπερασπιστεί την θέση αυτή που βρίσκεστε με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Σεβασμό στην ίδια την τέχνη, τους ανθρώπους της, άλλα και σε εμάς στο κοινό. Δώστε με μία αξιοπρεπή αν και καθυστερημένη αποχώρηση την ευκαιρία και την ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο καθαρό μέλλον. Για να μπορούν ίσως οι καλλιτέχνες να νοιώσουν λίγη εμπιστοσύνη στο υπουργείο «τους».

Τι άλλο πρέπει να συμβεί, για να πάρετε την απόφασή σας. Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Είναι λυπηρό όμως για ένα δημόσιο πρόσωπο να μην το καταλαβαίνει και να μην το αναγνωρίζει.

Το μόνο σίγουρο; Εμείς θα παραμείνουμε μια γροθιά όλοι μαζί ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό. Εσείς ; Ίσως θέλετε απλά να επιβεβαιώσετε τον κανόνα ότι σε αυτή τη χώρα οι πολιτικοί δεν παραιτούνται ποτέ… Κρίμα…

Υ.Γ. και όπως έλεγε ο Παύλος Σ, «άντε τώρα, ήρθε η ώρα».

*Δευτεροετής φοιτήτρια οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Leeds

Φωτό του Πάρι Ταβιτιάν από την Lifo

Σχετικά Άρθρα