Τζανάκης: Τα σωστά κρούσματα είναι 1.800 ημερησίως – Οχι άρση lockdown πριν τις 10 Μάρτη

 Τζανάκης: Τα σωστά κρούσματα είναι 1.800 ημερησίως – Οχι άρση lockdown πριν τις 10 Μάρτη

Στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open φιλοξενήθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ο καθηγητής τόνισε πως δεν πρέπει να… πέσουμε στην παγίδα και να αρθεί το lockdown μιας και «αυτή η πανδημία, μας επιφυλάσσει εκπλήξεις» και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθώς θα διαρκέσει «μέχρι τέλος του Μάρτη η αποκλιμάκωση».

Οπως αποκαλύπτει, οι μετρήσεις που τρέχουν με τα δικά τους μοντέλα «θα έπρεπε να έχουμε 1.800 κρούσματα. Είναι όμως μια μαγική εβδομάδα από πλευράς αριθμών και δεν πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Δεν γίνονται τα τεστ που πρέπει. Ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε λόγω και της κακοκαιρίας και τεστ δεν έγιναν. Δεν μετρούσαμε σωστά τα κρούσματα. Αν μετρούσαμε σωστά κρούσματα θα ήταν 1.800 με 2.000 την ημέρα. Η πίεση όμως στις ΜΕΘ λέει την αλήθεια. Την ερχόμενη εβδομάδα θα φτάσουμε στην κορύφωση του κύματος. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα επέλθει η μείωση» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «θα φτάσουμε τις 2.000 – 2.500 κρούσματα σ’ αυτό το διάστημα».

Λινού: Μάσκες υψηλής προστασίας στα παιδιά

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «είναι ανισομερές το κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Το βάρος πέφτει στην Αττική και σε νοσηλευόμενους και σε κρούσματα. Με ανησυχεί το Ηράκλειο Κρήτης, που έχουμε ξεπεταχτεί κι έχουμε 35-40 κρούσματα κι αναλογικά είμαστε κοντά στα επίπεδα της Αττικής. Αλλες περιοχές είναι η Στερεά Ελλάδα, Αχαΐα. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ευτυχώς καλή συμπεριφορά».

Για τις μεταλλάξεις είπε πως: «Δεν ξέρουμε πόσο κοντά είμαστε στα νούμερα. Εχουμε 700 βρετανικά στελέχη και καμιά δεκαριά Νοτιοαφρικανικά κρούσματα. Αλλά επειδή δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο είναι το ποσοστό από τα καθημερινά κρούσματα που είναι μολυσμένα με το βρετανικό στέλεχος. Μας ανησυχούν όχι γιατί είναι τοξικά, αλλά γιατί μεταδίδονται ευκολότερα. Σε επίπεδο πληθυσμού είναι πιο τοξικά, όχι όμως για τον άνθρωπο ως επίδραση στην υγεία του ανθρώπου που μολύνεται» τόνισε και κατέληξε: «Τα καλά νέα είναι ότι δεν μπορούν να υπερφαλαγγίσουν τα εμβόλια».

Κλείνοντας ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι «το lockdown πρέπει να διατηρηθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα