Μέσα Μεταφοράς: Πού παρουσιάζονται προβλήματα

 Μέσα Μεταφοράς: Πού παρουσιάζονται προβλήματα

Κανονικά διεξάγονται πλέον σχεδόν το σύνολο των δρομολογίων των Μέσων σταθερής τροχιάς, μετά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στην Αττική ενώ πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί.

Πριν από τις 7 το πρωί ξεκίνησαν απο τα αμαξοστάσια τα λεωφορεία (γραμμές ΟΣΥ, ΚΤΕΛ) και τα τρόλεϊ. Ωστόσο, παρουσιάζονται δυσκολίες στις μετακινήσεις των οχημάτων σε τοπικές γραμμές στα Βόρεια Προάστια. Προβλήματα, εντοπίζονται σε ορισμένες τοπικές γραμμές κυρίως στις περιοχές Κηφισιάς, Πεντέλης, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων και Φυλής.

Σε ό,τι αφορά το Μετρό, σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, εκτός από το τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορίας στη γραμμή 1. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί τα δρομολόγια διεξάγονταν στο τμήμα Ειρήνη – Πειραιάς, ενώ το τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά ήταν κλειστό. Πλεόν τα δρομολόγια γίνονται κανονικά σε όλο το δίκτυο. Χωρίς προβλήματα γίνονται τα δρομολόγια του τραμ.

  • Τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται στην Αττική, όπου αρκετοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ωστόσο, τα καιρικά φαινόμενα παρουσιάζουν ήδη μικρή ύφεση με αποτέλεσμα να ανοίξει νωρίτερα από το προγραμματισμένο η Εθνική Οδός Αθηνών -Λαμίας από το ύψος της Κηφισιάς ως τα όρια του νομού Βοιωτίας, και συγκεκριμένα από τις 4 τα ξημερώματα.

Η αδυναμία μετακίνησης εργαζομένου αποτελεί ανυπαίτια αδυναμία, σύμφωνα με το άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα και τη Νομολογία του Αρείου Πάγου.

Έτσι, εάν ο μισθωτός δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω καιρικών συνθηκών για να προσέλθει στην εργασία του, ο μισθός του καταβάλλεται κανονικά.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει σχετικά εργοδότες και να προστατεύσει τους εργαζομένους.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων:

«Οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα κατά περίπτωση τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες, για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και να τους παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων.

«Όσον αφορά τις αποδοχές, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι αδύνατον να πάει στον χώρο εργασίας του λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αποτελεί λόγο ανωτέρας βίας, αλλά η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να πληρωθεί κανονικά. Αν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει και οι εργαζόμενοι δεν μεταβούν στον χώρο εργασίας λόγω έντονης κακοκαιρίας, απαλλάσσονται κι οι δυο πλευρές από τις υποχρεώσεις τους».

Σχετικά Άρθρα