Έκτακτη κατάσταση: Λύσεις ανάγκης για ΜΕΘ στην Αττική – Μόνο 10% διαθέσιμες

 Έκτακτη κατάσταση: Λύσεις ανάγκης για ΜΕΘ στην Αττική – Μόνο 10% διαθέσιμες

Οι διαθέσιμες κλίνες στο λεκανοπέδιο την Τρίτη (16/02/2021) ήταν 23 και σήμερα, μετά τις χθεσινές εφημερίες μειώθηκαν σε 19, σε σύνολο 217. Η κάλυψη πλησιάζει το 90%. Η λύση ανάγκης στην οποία προχωρούν ήδη κάποια νοσοκομεία, είναι η μετατροπή κλινών ΜΕΘ για τα γενικά περιστατικά σε Covid, καθώς και η πρόσκαιρη μετατροπή Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας σε ΜΕΘ.

Στο σύνολο της χώρας, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 309 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 190, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 224 ασθενείς.

Κενά στο σχεδιασμό και στην ετοιμότητα των νοσοκομείων επισήμανε ο πρόσεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στο Θριάσιο, το ΚΑΤ και τον Ευαγγελισμό.

Στο Θριάσιο νοσοκομείο ετοιμάζονται να ανοίξουν τέσσερις επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, όμως για να λειτουργήσουν αυτές θα κλείσουν αντίστοιχα 4 κλίνες ΜΕΘ από τις 8 γενικών περιστατικών που διαθέτει το νοσοκομείο και είναι πάντα γεμάτες, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό.

Στο ΚΑΤ, ετοιμάζονται να ανοίξουν επτά κλίνες στην παλιά Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Η στελέχωση θα γίνει με προσωπικό που προσλήφθηκε για τη νέα ΜΕΘ δυναμικότητας 30 κλινών, η οποία πρόσφατα εγκαινιάσθηκε από δωρεά. Έτσι, από την καινούρια ΜΕΘ θα λειτουργήσουν μόνο 10 κλίνες και 20 θα μείνουν κλειστές.

Στον «Ευαγγελισμό», αμέσως μετά το δεύτερο κύμα έκλεισε η ΜΑΦ 12 κλινών για ανακατασκευή. Οι εργασίες ξεκίνησαν και σταμάτησαν για να ξανανοίξει η μονάδα ως ΜΕΘ επειδή ήρθε το τρίτο κύμα.

Σχετικά Άρθρα