Στα ύψη η κόντρα για την ΕΡΤ- Θέμα αμοιβών βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με το εμπάργκο στο τραπέζι- Καταθέτει τροπολογία- Τι απαντά η κυβέρνηση

 Στα ύψη η κόντρα για την ΕΡΤ- Θέμα αμοιβών βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με το εμπάργκο στο τραπέζι- Καταθέτει τροπολογία- Τι απαντά η κυβέρνηση

Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που συζητείται σήμερα στην Βουλή θα ασκησει η αξιωματική αντιπολίτευση. Καταθέτει τροπολογία για να ορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η διοίκηση της ΕΡΤ. Η κλιμάκωση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τα συμβαίνοντα στην δημόσια τηλεόραση με τις παρεμβάσεις που θα κάνουν σήμερα κορυφαία στελέχη της στη Βουλή, αποτελεί πιθανώς και μια “πρόβα τζενεράλε” για το επόμενο βήμα που εισηγούνται αρκετοί στην Κουμουνδούρου για απόσυρση των στελεχών του κόμματος από τα πάνελ της ΕΡΤ.

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος δεν απέκλεισε, μιλώντας στο Kontra Channel, ένα “εμπάργκο” στην ΕΡΤ, ανάλογο εκείνου που είχε επιβάλλει η Ν.Δ ως αξιωματική αντιπολίτευση (από το φθινόπωρο του 2018 έως την άνοιξη του 2019), με αφορμή ακραίο σχόλιο του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα κατά του προέδρου του κόμματος. Τότε, η Ν.Δ είχε αναγκαστεί να άρει το “εμπάργκο” στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και κάτω από τις πιέσεις βουλευτών του κόμματος που διαφωνούσαν, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την πανελλαδική κάλυψη που διαθέτει η ΕΡΤ, κάτι που της δίνει πλεονέκτημα έναντι των ιδιωτικών καναλιών.

Την επιστροφή των στελεχών της Ν.Δ στην ΕΡΤ είχε διαπραγματευτεί ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης και ίσως βρεθεί στην άλλη πλευρά, τώρα, ενός παρόμοιου σκηνικού πολιτικού και επικοινωνιακού “πολέμου”.

‘Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος στο news247.gr, υψηλοί τόνοι αναμένονται στην Βουλή όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσουν έντονη κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ το οποίο ψηφίζεται σήμερα. Οι επικρίσεις αφορούν την ενίσχυση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών αλλά και τις διατάξεις για την «απελευθέρωση» των αποδοχών των στελεχών της ΕΡΤ. Ιδίως μετά το θόρυβο που υπήρξε για το περίφημο σημείωμα που υπαγόρευε το πώς θα προβληθεί η είδηση για το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία, και συστάσεις για τον χειρισμό της ειδησεογραφίας, σχετικά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Άρθρο του Σεραφείμ Κοτρώτσου: 7+1 λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει εμπάργκο στην ΕΡΤ

Οι αμοιβές στην ΕΡΤ

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα σηκώσει τους τόνους αφού με το νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία για τις αμοιβές στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Σύμφωνα με αυτές κι όπως ορίζονται στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου: «Οι αποδοχές των προσώπων της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)» που είναι εξουσιοδοτημένα να σχεδιάζουν, να διευθύνουν και να ασκούν διοίκηση, όπως αυτή προκύπτει από την ιεραρχία της οργανωτικής δομής της εταιρείας, καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση οι νέες διατάξεις σημαίνουν πρακτικά πως όχι μόνον ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, αλλά και ένας απροσδιόριστος αριθμός επιτελικών στελεχών θα αμείβονται με ποσά τα οποία θα αποφασίζονται από την κυβέρνηση. Κατά πάσα πιθανότητα από το Μέγαρο Μαξίμου αφού με βάση το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος έχει την εποπτεία της λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Την σχετική απόφαση θα υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομικών. Την εισήγηση για τις αμοιβές αυτές θα κάνει …το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Όσον αφορά τα όρια των αμοιβών, για τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ οι αποδοχές μπορεί να φθάσουν και αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου ενώ πιο χαμηλόβαθμα στελέχη μπορούν να έχουν απολαβές ανάλογες με αυτές του γραμματέα υπουργείου.

Οι αμοιβές στην ΕΡΤ είχαν αναδειχθεί ως ζήτημα και για τη Ν.Δ όταν ως αντιπολίτευση εξαπέλυε αντιδράσεις κατά της δημόσιας τηλεόρασης κατηγορώντας της ως “συριζοκάναλο” και “παράρτημα του Μαξίμου”. Τις ίδιες κατηγορίες δέχεται τώρα ως κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την διαφορά πως αυτή τη φορά η δημόσια τηλεόραση υπάγεται όντως στην άμεση αρμοδιότητα των ίδιου του πρωθυπουργού και του πολύ στενού συνεργάτη του Θόδωρου Λιβάνιου.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, υπήρχε πλαφόν στις αμοιβές και ουδείς εξ όσων είχαν αξιοποιηθεί εκτός του δυναμικού των εργαζομένων δεν μπορούσε να έχει μηνιαία αντιμισθία ανώτερη της υψηλότερης των στελεχών της ΕΡΤ. Αυτή η πρακτική είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί και τους μισθούς να τους αποφασίζουν η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης και πιθανώς και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, στο πλαίσιο της λογικής προσέλκυσης ικανών στελεχών (δημοσιογράφων, τεχνικών, παραγωγών, στελεχών διοίκησης και μάρκετινγκ κ.ά) από την ιδιωτική αγορά.

Τροπολογία για την επιλογή διοίκησης στο ραδιομέγαρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει τροπολογία προκειμένου να αλλάξει διαχρονικά ο τρόπος ανάδειξης της διοίκησης της ΕΡΤ. Θυμίζουμε ότι μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στην Βουλή. Κάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδεχθεί αλλαγή ώστε οι διοικούντες την ΕΡΤ να προκύπτουν μετά από συναινετική διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Όπως είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό: «Ελάτε να κάνουμε μια συμφωνία για το από εδώ και στο εξής. Τι τη θέλετε την ΕΡΤ να την έχετε τόσο χειραγωγούμενη; Ούτως η άλλως, όλα τα ιδιωτικά κανάλια τη σκαλέτα τους τη φτιάχνουν με βάση τις διαπιστώσεις που κάνει το γραφείο σας. Τι τη θέλετε την ΕΡΤ να είναι τόσο, μα τόσο σε μία λογική χειραγώγησης, να βάζουνε ταμπέλες και σκονάκια και ραβασάκια ποιο θα παίξει πρώτο και ποιο θα παίξει δεύτερο; Ελάτε, λοιπόν, να κάνουμε μια συμφωνία. Θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα. Η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους οι οποίοι θα ορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Θα ορίζονται με μια λογική συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων και να την εφαρμόζουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Να φτιάξουμε μια τηλεόραση η οποία, εν πάση περιπτώσει, θα είναι μια όαση αντικειμενικότητας».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στην διοίκηση της ΕΡΤ λέγοντας στον πρωθυπουργό πως «βάλατε το δικό σας άνθρωπο, τον εκπρόσωπο Τύπου τον προσωπικό σας, τον κ. Ζούλα, να διοικεί την ΕΡΤ». Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Φανταστείτε αν εγώ είχα βάλει τον δικό μου εκπρόσωπο τύπου, τον πιο κολλητό μου άνθρωπο, να διοικεί τη δημόσια τηλεόραση, τι θα λέγατε. Θα μιλάγατε για σταλινισμό, για απολυταρχική συμπεριφορά».

Σχετικά Άρθρα